Premium

’Cel voor inbraak in Heemskerk en bedreigen bewoonster op leeftijd bij nachtelijke confrontatie’

’Cel voor inbraak in Heemskerk en bedreigen bewoonster op leeftijd bij nachtelijke confrontatie’
© archieffoto
Haarlem

Voor een nachtelijke woninginbraak in Heemskerk, waarbij hij de bewoonster ook zou hebben bedreigd, moet Ricky Z. uit Beverwijk een celstraf van drie jaar krijgen opgelegd, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Dat eist het openbaar ministerie.

Volgens de officier van justitie staat vast dat Z. op 13 maart 2019 het huis van de vrouw-op-leeftijd aan de Leenmanskroft binnendrong en uiteindelijk - na een korte, maar heftige confrontatie met de bewoonster - geld en sieraden buitmaakte. De aanklager vindt dat de Beverwijker ook moet worden gestraft voor verboden wapenbezit. Bij hem thuis werd een balletjespistool aangetroffen dat erg op een echt vuurwapen lijkt.

Bankbiljetten

In de woning van de verdachte stuitte de politie ook op sieraden van het inbraakslachtoffer. De officier van justitie legde gisteren in de Haarlemse rechtbank ook ander belastend bewijs op tafel. Zo heeft Z. volgens haar kort na de inbraak een WhatsApp-bericht aan een kennis gestuurd, met de tekst: ’Heb de jackpot’. Kort daarna maakte hij een foto waarop hij een waaier van bankbiljetten vasthoudt. Dat geld zou hij van een opkoper hebben gekregen, bij wie hij zich volgens het OM met een deel van de buit had gemeld.

De officier van justitie stelde dat Z. ’op verschillende manieren is te linken’ aan de nachtelijke confrontatie met de Heemskerkse-op-leeftijd. De vrouw moet volgens de aanklager erg zijn geschrokken van het voorval, al alarmeerde zij daarna niet meteen de politie, maar probeerde ze weer te gaan slapen. Wat de aanklager betreft, moet de 41-jarige Z. zich ook laten behandelen voor zijn alcoholverslaving én het slachtoffer een schadevergoeding en smartengeld betalen.

Ducttape

De verdachte ontkende overigens bij de Heemskerkse te hebben ingebroken. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak. Ook een stuk ducttape aangetroffen op een raam van de woning van de vrouw - met daarop dna van Z. - is volgens de raadsvrouw geen bewijs voor zijn schuld. Het tape is weliswaar van de Beverwijker, maar werd volgens hem enige tijd vóór de inbraak gestolen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen