Premium

Mario Bennes wil met basketbalsters Den Helder scoren in de beker: ’De banieren aan de wand beginnen zo langzamerhand te verkleuren’.

Mario Bennes wil met basketbalsters Den Helder scoren in de beker: ’De banieren aan de wand beginnen zo langzamerhand te verkleuren’.
Mario Bennes: ’Het wordt tijd voor vernieuwing aan de muur’
© Foto Peter van Aalst
Den Helder

Na de Final Four die eind vorig jaar in eigen huis niets opleverde, hebben de basketbalsters van Dozy BV Den Helder weer een prijs die lonkt. Om eventueel voor de basketbalbeker in aanmerking te komen moet vanavond wel eerst Jolly Jumpers in de halve finale worden geklopt. ,,Al met al is het voor ons een belangrijke week’’, zegt Mario Bennes daarom.

De ambitieuze coach die zo langzamerhand iets aan het behang in de Sportlaan wil doen, betrekt dan ook zaterdag en de volgende dinsdag in zijn verhaal. Als met eerst Lekdetec Bemmel en dan nog een keer Jolly Jumpers de concurrenten komen die net als de thuisclub graag play-offs willen spelen.

Nog zo’n kans, vindt Bennes die alle lonkende mogelijkheden wil benutten om de achterwand van de sporthal op te knappen. Daar immers hangen de banieren als vertaling van een rijk verleden. Succesverhalen van landstitels, gewonnen bekers en eerste plaatsen in de Final Four. Vrijwel allemaal met de handtekening van Meindert van Veen, het clubicoon dat één van de prijzen in die laatste categorie aan Maarten Tromp liet omdat hij dat jaar zelf de Helderse mannen coachte. Maar het laatste feestje is lang geleden. Bennes, dollend: ,,Die banieren beginnen al te verkleuren. Het wordt tijd voor vernieuwing aan de muur.’’ Met de bekerfinale tegen de winnaar van Bemmel versus Binnenland als eerste kans. Mits er vanavond met winst uit Tubbergen, waar eerder werd verloren na wel een zege in Den Helder, wordt vertrokken. De coach hoopte daarom vurig op ondersteuning van de aanhang die nu thuisblijft omdat de busreis wegens te weinig animo moest worden afgeblazen. Aan de andere kant weet Bennes, gepokt en gemazeld als speler, dat het op de vloer moet gebeuren. ,,Een coach kan er in de aanloop echt álles aan doen om een ploeg zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar eenmaal bezig is er geen grip meer.’’ Dan zijn de kruistochten in play offs of voor de beker, en zeker in deze fase van het toernooi, echt speciale gelegenheden. Om zijn speelsters met dat fenomeen kennis te laten maken zette hij ze op de tribune bij de halve finale van de mannen tegen Leeuwarden. Die voor eigen publiek ineens een vorm van druk voelden die ze niet gewend waren. Toch maakt het wat Bennes betreft zeker uit of er thuis dan wel op verplaatsing moet worden gespeeld. Zonder een bus vol met ondersteuning moet hij dan maar hopen op iets als de eerste negenendertig minuten van de mannen in de return tegen de Friezen. Hij moet wel andermaal Kiki Fleuren missen, die met nu ook signalen die op Pfeiffer wijzen mogelijk dit seizoen helemaal niet meer in actie komt. ,,Dat is zeker een aderlating. Zij durft aan te vallen en risico’s niet te schuwen. Anderen moeten dat nog meer leren. Het is vooral te hopen dat de rest elkaar daarom stuurt en helpt ter compensatie.’’

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen