Premium

De Broedmachine aan de Parallelweg in Beverwijk is een artistieke bijenkorf met zoemende ondernemers. Met binnenkort ook een muziekpodium

De Broedmachine aan de Parallelweg in Beverwijk is een artistieke bijenkorf met zoemende ondernemers. Met binnenkort ook een muziekpodium
Michelle: ’Het gebouw en huurders zijn continu in verandering’
© foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Het geklop en geboor is duidelijk te horen in de entreehal van Parallelweg 7 in Beverwijk. Hier wordt gewerkt door huurders van de Broedmachine, de artistieke bijenkorf waar jonge kunstenaars zoemen. Leer bewerken, schilderen, ijzer bewerken, noem maar op.

Michelle Veldman blaast glas. De Beverwijkse bezet één van de 35 ateliers in de voormalige meubelzaak. Ze laat de bezoeker haar onderkomen zien. ,,Hier zijn we bezig met een glasoven”, wijst ze naar de hoek van de ruimte. Voorlopig heeft ze haar werk bij een glasblazerij in Leerdam. ,,Het ontwerpen doe ik hier.”

Haar vriend Fons is in het atelier bezig met klussen. In zijn hand houdt hij een boormachine vast. ,,Ik maak van alles”, lacht hij. ,,Objecten van hout of staal.” Vroeger werkte hij onder meer in de scheepsbouw. Maar nu zit Fons in het grote pand aan de Meubelboulevard. Te herkennen aan de grote ijzeren voorwerpen aan de voorkant.

,,Dat gedeelte moeten we nog helemaal inrichten”, licht de 26-jarige Beverwijkse toe. En dat geldt ook voor de grote entree en andere plekken binnen het gebouw.

,,Hier in de hal willen we een horecagedeelte maken. Met een podium waar we regelmatig optredens houden, concerten of voorstellingen. Want zo’n locatie is er tegenwoordig niet. Dat hoor je van alle kanten.” Het podium staat er al. ,,Laatst hebben we nog een optreden gehad van een hiphopgroep. Dat gaan we vaker doen.”

Young Art

De Broedmachine is voortgekomen uit het jaarlijkse culturele Young Art Festival in park Westerhout. ,,Veel vrijwilligers, kunstenaars enzo, hadden behoefte aan een eigen ruimte om dingen voor het festival te maken. We kregen een loods bij de Beverwijkse Bazaar. Daar groeiden we uit en zochten naar een andere locatie.”

Die vonden ze in de enorme meubelzaak, tegenwoordig eigendom van Kees Kluft. ,,Met hem hebben we afgesproken dat we het hele onderkomen voor een bepaald bedrag konden huren voor een relatief laag bedrag. Elk jaar gaat de huur iets omhoog.”

Een forse opsteker is de gemeentelijke subsidie van 50.000 euro die de broedplaats in 2017 en 2017 heeft ontvangen. Om alles in goede banen te leiden, is een vereniging opgericht. Inclusief bestuur en reglementen. Zo zijn er voorwaarden om een atelier te kunnen huren. ,,De persoon moet innovatief en creatief zijn en jong van geest, om maar wat te noemen”, vertelt de glasblazer, tevens bestuurslid van de vereniging. Jong zijn is niet de belangrijkste eis, daar is Kees Bakker het levende bewijs van.

Visserij-instituut

De IJmuidenaar heeft al een werkzaam leven achter de rug. Zo was hij werkzaam als technische man bij visserij-instituut Imares, tegenwoordig Wageningen University & Research. ,,Na mijn pensionering heb ik mijn passie gevolgd en ben hout gaan bewerken”, zegt hij enthousiast.

Een voorbeeld is het houten orgel dat hij momenteel restaureert. Maar ook zijn oude beroep laat hem nog niet los. Zo is de hobbyist bezig met het maken van kratten voor krabben. Die zijn onderdeel van een onderzoek naar de biodiversiteit van de wateren waar windmolenparken staan.

,,Ik vind het geweldig leuk hier”, gaat hij verder. ,,En bovendien neemt Kees veel ervaring met zich mee”, gaat Michelle verder. ,,Die deelt hij met de medehuurders.” Want kruisbestuiving, daar draait het volgens hem om. ,,Ik maak veel voorwerpen van glas, maar er zitten hier bij voorbeeld ook leerbewerkers. Met hen kan ik samen projecten doen.”

Beginnende ondernemers

De Broedmachine is in eerste instantie bedoeld voor beginnende ondernemers. Maar na een paar jaar kan een zaakje uitgegroeid zijn tot een behoorlijke onderneming. Dan wordt het tijd om zelfstandig elders ver te gaan.

Iets dergelijks is gebeurd met Bakkerij1Hoog van Wilma en Charlotte Laarhoven. Moeder en dochter waren thuis begonnen met een broodmachine en een broodbakoventje en weken vervolgens uit naar de Parallelweg. Vorig jaar hebben de Laarhovens hun eigen ambachtelijke bakkerij geopend aan de Begijnenstraat in Beverwijk.

Hun plaats is inmiddeld ingenomen door andere entrepreneurs. In de nabije toekomst kunnen er nog meer startende ondernemers een ruimte huren in het pand. Op de eerste verdieping komen binnenkort meer ateliers te staan. ,,En er komt ook een nieuw dakraam”, zegt Michelle. En lacht: ,,Het gebouw en de huurders zijn continu in ontwikkeling.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen