Premium

Nieuw Roofvogelpark naast grote woonwijk met jonge kinderen te risicovol, stelt VVD; Valkenier Jeroen Settels: ’Nooit een incident gehad in 14 jaar’

Nieuw Roofvogelpark naast grote woonwijk met jonge kinderen te risicovol, stelt VVD; Valkenier Jeroen Settels: ’Nooit een incident gehad in 14 jaar’
Jeroen Settels met zijn arend.
© Archieffoto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Bunschoten

De VVD heeft twijfels over de plannen van valkenier Jeroen Settels om een Bunschoter Roofvogelpark te bouwen. De ondernemer zegt de kritische geluiden te kunnen tackelen. Hij hoopt dat de gemeenteraad er 5 maart een klap op geeft en denkt dan van de zomer open te kunnen gaan.

De liberalen vrezen een groot risico als er een Roofvogelpark komt naast een grote woonwijk met veel jonge kinderen. Volgens Settels staan de eerste huizen op minstens 400 meter afstand. ,,Kinderen kunnen hier alleen komen onder begeleiding van ouders”, zegt Settels. Hij is de laatste tweeënhalf jaar bezig geweest om een vergunning te krijgen voor de bouw van 24 kooien waarin 41 roofvogels kunnen worden ondergebracht. Hij heeft een vrij gelegen woning met een hectare grond aan de Groeneweg in de polder.

,,Het wordt ook geen dierentuin die elke dag geopend is. Langs de volières lopen is ten strengste verboden, om stress te voorkomen bij de vogels. Ze moeten niet de hele dag blootgesteld worden aan prikkels”, aldus de beroepsvalkenier.

Hij denkt eraan om vooral op zaterdag en in de vakantieperiode een programma te draaien. Doordeweeks zou het park op afspraak te boeken zijn voor demonstraties. ,,Gesloten programma’s voor een schoolklas of een verzorgingshuis. Bezoekers worden begeleid naar een daarvoor bestemd terrein.”

Nieuw Roofvogelpark naast grote woonwijk met jonge kinderen te risicovol, stelt VVD; Valkenier Jeroen Settels: ’Nooit een incident gehad in 14 jaar’
De aanhankelijke roze pelikaan is zijn lievelingsdier.

De VVD maakt zich zorgen dat de ondergeschikte horeca toch te veel uit de hand gaat lopen, omdat Settels op zijn website rept over zijn Roofvogelpark als een geschikte trouw-, vergader- en teambuildingslocatie. De VVD is bang dat er daardoor overlast zal ontstaan van bruiloften en partijen.

,,Ik ga absoluut geen feesten verzorgen in de avond. Het gaat me alleen om fotoreportages van een bruidspaar met roofvogels. Of een zwangere met ooievaars. Ik schenk koffie, thee en fris. Alcohol is uit den boze.”

Rondom het gehele terrein komt een groenstrook van vijf meter breed van inheemse beplanting, waaronder sleedoorn, meidoorn en de hondsroos. Om zo broedgelegenheden te creëren voor vogels van buitenaf. Op verzoek van de welstandscommissie is dat opgenomen in plannen. Het houden van vogels trekt namelijk andere vogels aan, omdat die intuïtief voelen dat zij niet bedreigd worden.

De valkenier begrijpt niet wat de VVD bedoelt met de opmerking dat ook het uitkopen van de nertsenfokkerij op dezelfde plek een ’vermogen’ heeft gekost. ,,Dat was lang geleden. Dat bedrijf gaf heel wat stankoverlast van urine.’’

Settles heeft de benodigde diploma’s. Hij is lid van de jachtvereniging en de valkeniersvereniging valkeniersvereniging Jacoba van Beieren.

,,In de 14 jaar dat ik werkzaam ben als valkenier heeft er nog nooit een incident plaatsgevonden. Ook bij demonstraties op externe locaties, waar soms enkele duizenden mensen aanwezig zijn, heeft er nog nooit een incident plaatsgevonden’’, schrijft hij op zijn website.

Lees hier de digitale editieVolg ons