Boekenweek in Hoornse bibliotheek in teken van rebellen en dwarsdenkers

Boekenweek in Hoornse bibliotheek in teken van rebellen en dwarsdenkers
Özcan Akyol is op 7 maart te gast in de centrale bibliotheek van Hoorn.
© Archieffoto
Hoorn

De bibliotheek in Hoorn pakt dit jaar flink uit tijdens de Boekenweek, die van 7 tot en met 15 maart wordt gehouden. Het thema ’rebellen en dwarsdenkers’ geeft volgens bibliotheekmedewerkster Milet Verberne genoeg aanleiding voor invulling die tot de verbeelding zal spreken. ,,Wie heeft zich in het verleden niet afgezet tegen zijn ouders of leraar? Iedereen heeft wel een rebels kantje.’’

Net als vorig jaar houdt de Bibliotheek Hoorn een schrijfwedstrijd in samenwerking met de Hoornse boekhandels en het Noordhollands Dagblad. De deelnemers kunnen een verhaal tussen de driehonderd en vijfhonderd woorden schrijven over een dwarsdenker of rebels gedrag. ,,Dat kan op alle mogelijke manieren’’, meldt Verberne. ,,Als er maar wel iets inzit wat aansluit bij het thema. Rebels betekent opstandig, iemand die zich verzet tegen het heersende gedrag. Ik denk dat iedereen daar wel iets over op kan schrijven. Dat geldt ook voor een dwarsdenker, iemand die een ander tegenspreekt of kritisch is.’’ De inzendingen kunnen per e-mail naar vzwaan@bibliotheekhoorn.nl worden gestuurd. Dat kan uiterlijk tot en met zaterdag 7 maart.

De jury bepaalt uit alle inzendingen het winnende verhaal dat vervolgens wordt gepubliceerd in het Noordhollands Dagblad. Voorwaarde is wel dat de inzenders woonachtig zijn in het verspreidingsgebied van het Dagblad voor West-Friesland.

De jury bestaat dit jaar uit Elly Godijn (Godijn Publishing), Hans Brandsma (verslaggever Noordhollands Dagblad), Martin Burger (medewerker Boekhandel Stumpel) en Lianne Dijkman-Wester, vorig jaar de winnares van de schrijfwedstrijd tijdens de boekenweek.

Van de 46 inzendingen over het thema ’De moeder de vrouw’ werd de bijdrage van de Hoornse als beste beoordeeld. ,,Net als vorig jaar mag de winnaar zijn of haar verhaal voordragen aan de Tafel vol Verhalen in de bibliotheek Risdam’’, aldus Verberne. De Tafel vol Verhalen is een jaarlijks evenement tijdens de Boekenweek in Hoorn waarbij belangstellenden op zaterdag 14 maart voor 4,50 euro samen kunnen lunchen en luisteren naar de verhalen die worden verteld.

Met schrijver en columnist Özcan Akyol heeft de Hoornse bibliotheek de schrijver van het boekenweekessay te strikken. ,,Hij komt op zaterdag 7 maart naar de bibliotheek in het centrum van Hoorn’’, weet Verberne. ,,Hij gaat in gesprek met presentator Liesbeth Staat over rebelse schrijvers en waar ze zijn gebleven.’’

Meer info: www.bibliotheekhoorn.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen