Premium

Zaanstad zoekt gebouw om mogelijke corona-besmette inwoners af te zonderen

Zaanstad zoekt gebouw om mogelijke corona-besmette inwoners af te zonderen
De Zaanse burgemeester Jan Hamming kan als voorzitter van de Veiligheidsregio besluiten dat quarantaine nodig is. Hij zal dan een van de gevonden locaties aanwijzen.
© Archieffoto
Zaanstreek

De GGD en de Veiligheidsregio zoeken naar een geschikte voorziening om dertig tot zestig inwoners in quarantaine te plaatsen. Dat is een van de voorbereidingen op een uitbraak van corona in de regio.

In een bericht van drie weken geleden beschouwden burgemeester Jan Hamming en wethouder Songül Mutluer van Zaanstad verspreiding van het virus vooral als een theoretische mogelijkheid. Nu wetenschappers ervan uitgaan dat het virus vroeg of laat Nederland bereikt, zijn de voorbereidingen begonnen.

Corona is aangewezen als een A-ziekte en dat betekent dat elke regio moet beschikken over een quarantainefaciliteit. Voor het aantal inwoners in Zaanstreek-Waterland zijn minstens dertig bedden nodig.

Hamming kan als voorzitter van de Veiligheidsregio besluiten dat quarantaine nodig is en hij zal dan een van de gevonden locaties aanwijzen. Overigens heeft thuisquarantaine de voorkeur van de GGD.

Ondertussen zijn de Zaanse huisartsen volkomen stil. Op de website van tientallen huisartsen komt het woord corona niet voor. Ten onrechte, zegt een van de artsen van Huisartsenpraktijk Zaandam Oost. ,,Waarschijnlijk omdat er bijna niemand belt met vragen over corona. Ik heb er niemand over gehoord. Maar er zou informatie op onze site moeten staan.’’

Vice-voorzitter Arzu Milli gaat in het bestuur van Huisartsenvereniging Zaanstreek-Waterland bespreken wat hen te doen staat.

Een enkele huisarts verwijst voor vragen naar de GGD of naar thuisarts.nl. Die adviseren beiden om bij een verdenking van corona niet in de wachtkamer van de huisarts te gaan zitten maar om te bellen.

De GGD heeft veel informatie op de website en werkt die ook dagelijks bij. De laatste stand van zaken is nog steeds dat iemand die zich ziek voelt, niet bang hoeft te zijn voor het coronavirus. Zeker niet als ze niet recent in besmet gebied in Italië, op het vasteland van China, in Taiwan, Macau, Hongkong, Iran of Singapore zijn geweest. De kans is veel groter dat die mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus.

Wie daar wel geweest is, of contact heeft gehad met iemand die daar geweest is, en nu koorts heeft en hoest of kortademig is, moet de huisarts bellen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen