Premium

Pathé: nieuwe bioscoop in voormalige Haarlemse Koepelgevangenis is desastreus

Pathé: nieuwe bioscoop in voormalige Haarlemse Koepelgevangenis is desastreus
Impressie van de verbouwde Koepelgevangenis, met in de kelder de nieuwe bioscoop.
© Illustratie Panopticon
Haarlem

De komst van een nieuwe bioscoop in de voormalige Koepelgevangenis gaat desastreus uitpakken voor bestaande bioscopen in Haarlem. Het zal leiden tot een forse afname van het aantal bezoekers, zo voorziet Pathé, de grootste bioscoopexploitant in Haarlem.

De lokale en regionale markt is te klein voor de komst van nog een nieuwe bioscoop. Want in Schalkwijk is nu al een nieuwe bioscoop met negen zalen voor Kinepolis in aanbouw.

Met de komst van de Filmkoepel, zoals het filmtheater met zes zalen en zeshonderd stoelen in de Koepel heet, zal dat leegstand in de bestaande bioscopen tot gevolg hebben.

Pathé Theatres heeft dan ook een zienswijze ingediend bij de gemeente tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning die de verbouwing van de Koepel tot onder meer een bioscoop mogelijk moet maken.

De komst van de Filmkoepel, die wordt geëxploiteerd door The Movies/De Filmhallen uit Amsterdam, leidt tot ’een daling van omzet en inkomsten met het gevolg dat de nieuwe bioscoop de bestaande bioscopen in Haarlem zal verdringen’, zo stelt het advocatenkantoor NautaDutilh namens Pathé in een lijvig bezwaarschrift.

Kaskrakers

Pathé vreest de concurrentie omdat de Filmkoepel zich in haar programmering niet alleen richt op de zogeheten arthouse films maar ook op Hollywood-kaskrakers. De gemeente presenteert de Filmkoepel als een ander type bioscoop, maar dat is volgens Pathé feitelijk onjuist.

Bij de nieuwkomer op iets meer dan een kilometer afstand gaat het om een reguliere bioscoop en dat heeft een ’aanmerkelijke verslechtering van het ondernemersklimaat’ tot gevolg.

Gevreesd wordt voor een halvering van het aantal bezoekers. ’Een onaanvaardbare situatie’, aldus Pathé. De regels in het nieuwe bestemminsplan zijn volgens de juristen van NautaDutilh ook zodanig geformuleerd dat een nog grotere bioscoop in de Koepel niet is uitgesloten.

Het onderzoek op basis waarvan de gemeente wel mogelijkheden ziet voor de Filmkoepel wordt door Pathé in twijfel getrokken. De gemeente wijst op het groeiende inwonertal van Haarlem en denkt ook dat bij meer aanbod mensen juist vaker naar de bioscoop zullen gaan.

De gemeente voorziet dat het bioscoopbezoek met twintig procent gaat stijgen, terwijl Pathé juist een forse afname van bezoekersaantallen voorziet. Dat onderzoek is volgens de Franse bioscoopexploitant dan ook ondeugdelijk, de behoefte aan een nieuwe bioscoop is niet voldoende aangetoond.

In het verleden heeft ook de Toneelschuur/Filmschuur al aangegeven dat de komst van de Filmkoepel grote gevolgen kan hebben voor de exploitatie van dit theater. Het door de gemeente gesubsidieerde theater voorziet een exploitatietekort van een half miljoen euro per jaar en wil er daarom zelf twee filmzalen bij hebben. Of de Toneelschuur ook zienswijzen heeft ingediend is onbekend.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen