Premium

Pedofielen en zedendelinquenten niet welkom in geplande woonvoorziening in Purmerend

Pedofielen en zedendelinquenten niet welkom in geplande woonvoorziening in Purmerend
Het terrein aan het Oudelandsdijkje is - in elk geval voorlopig - buiten beeld als locatie voor De Woonplek.
© Foto Mediahuis
Purmerend

Pedofielen en zedendelinquenten zijn niet welkom in de geplande woonvoorziening voor mensen met complexe problemen op het gebied van verslaving, psychiatrie en criminaliteit in Purmerend.

Het college reageert daarmee op vragen van de fractie van Leefbaar Purmerend wat voor kaliber criminelen er in aanmerking komen voor verblijf in De Woonplek, zoals de voorziening is genoemd. ,,Het gaat veelal om kleine vergrijpen die gepleegd worden om aan geld te komen voor hun verslaving: winkeldiefstallen, fietsen stelen en zwartrijden’’, stellen burgemeester en wethouders.

Tijdens informatiebijeenkomsten maakten omwonenden zich zorgen over de komst van onder meer pedofielen en zedenmisdadigers. ,,Voor mensen met een dergelijke criminele achtergrond is geen plaats in de voorziening’’, benadrukt het college in de antwoordbrief.

De Woonplek is vooral gericht op stabiliteit, zowel voor de mensen als voor de omgeving waarin de voorziening uiteindelijk terechtkomt, meldt het college. Een terrein aan het Oudelandsdijkje viel onlangs af na weken van protesten vanuit de omgeving, en nadat ook in de Purmerendse politiek stemmen opgingen om naar een andere locatie uit te kijken. De gemeenteraad zal nu met criteria moeten komen waaraan een locatie voor de voorziening moet voldoen. Tijdens de raadsvergadering van donderdag waarin het voorstel wordt besproken, gaat het vooral over de inhoudelijke invulling van het plan.

Ook daarover leven genoeg vragen bij de politiek, onder meer bij de fractie van Leefbaar Purmerend die schriftelijke vragen stelde. Onder meer over de veiligheid voor de omgeving en de mogelijkheid van cameratoezicht. Dat laatste is onderdeel van de verdere uitwerking van het plan. ,,Veiligheid kan nooit 100 procent gegarandeerd worden, dus ook niet in de omgeving van een voorziening als deze’’, antwoordt het college op het veiligheidsvraagstuk. B en W denken juist dat de extra stabiliteit van de toekomstige bewoners de veiligheid ten goede komt. Of er specifieke maatregelen op dat vlak worden getroffen, is nog niet bekend.

Omwonenden van nabijgelegen wijken De Gors en Klein Where vrezen dat de locatie aan het Oudelandsdijkje niet helemaal uit beeld is, en bieden daarom voorafgaand aan de raadsvergadering een petitie aan aan wethouder Thijs Kroese. Die heeft al 3700 handtekeningen van medestanders opgeleverd.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen