Premium

Over twee weken zijn de tulpen klaar. De opbrengst mogen de Texelse kinderen zelf houden

Over twee weken zijn de tulpen klaar. De opbrengst mogen de Texelse kinderen zelf houden
Martijn Grosmann legt aan leerlingen van De Bruinvis uit hoe de tulpenteelt in zijn werk gaat.
© Foto Evalien Weterings
Oudeschild

Leerlingen van basisschool De Bruinvis in Oudeschild verdringen zich om de tulpenteeltkar, terwijl projectleider Martijn Grosmann uitleg geeft over de Tuinbouw Battle.

Het is voor het eerst dat Texelse scholen meedoen aan deze tulpenteeltwedstrijd van GreenPort Noord-Holland Noord. Behalve De Bruinvis zijn dat de Lubertischool in De Koog en De Fontein en de Thijsseschool in Den Burg.

Dinsdag ging het project van start op Texel. ,,Binnen twee weken zijn de tulpen klaar’’, vertelt Grosmann. ,,Straks kunnen ze veertig bosjes van tien stuks tegen een zo hoog mogelijke prijs verkopen. Het is geweldig om te zien wat de kinderen verzinnen: veilingen, evenementen, sponsorprojecten. De opbrengst mogen ze zelf houden. We doen een beroep op hun ondernemende houding. Er gebeuren allerlei leuke dingen in zo’n groep.’’ Het enthousiasme van Grosmann werkt aanstekelijk op de kinderen, die zeer geïnteresseerd zijn.

Noordbol

In het bijgeleverde lespakket komen allerlei aspecten van de sector aan bod, van teelttechniek tot marketing. De Texelse leerlingen mogen ook een kijkje nemen bij het bedrijf van tulpenteler Menno Timmer van de firma Noordbol in Oosterend. Ook in de hal van het gemeentehuis staat de komende weken een tulpenteeltkar.

De Tuinbouw Battle is bedoeld om jonge kinderen te interesseren voor het werken in de agrarische sector. Jaarlijks doen 35 scholen uit de regio mee. Het programma Match2020 van samenwerkingsverband De Kop Werkt! heeft zich ervoor ingezet dat ook Texelse scholen kunnen meedoen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen