Spinazie en zwemmen basis wereldtitel touwtrekker Elroy Schot

Spinazie en zwemmen basis wereldtitel touwtrekker Elroy Schot
De gebroeders Schot: ,,Het touwtrekken zit kennelijk in het bloed.”
© Eigen foto
Midwoud

,,Dat kan slechter, inderdaad”, refereert Elroy Schot (18) aan zijn medailleoogst tijdens het wereldkampioenschap touwtrekken in Ierland. Met de titel met het mixed-team in de categorie U23 als hoogtepunt.

Het WK in Dublin begon donderdag en vrijdag met de Open Clubkampioenschappen. Elroy Schot van TTV West-Friesland viel - samen met zijn broer Barry en Dennis Bijl uit Nibbixwoud - direct in de prijzen. Het werd brons in de categorie mannen U23.

,,Het begin was gelijk goed”, begint Schot. ,,We hebben een ontzettend sterk jeugdteam opgezet. Een mix van verschillende clubs die een geweldige groep vormde. Ik fungeerde als anker. Wellicht omdat ik met mijn 1.83 meter de perfecte lengte heb om als laatste in lijn te staan.”

De groep groeide naarmate het WK vorderde steeds meer naar elkaar toe, stelt Schot. ,,In het begin zag je nog veel groepjes van de eigen clubs, maar uiteindelijk werden we een grote familie. Als we zelf niet moesten trekken, keken we steevast bij teams van andere clubs. We aten ’s avonds samen - soms ook met spelers uit andere landen - en bleven vaak nog even hangen. Want hoewel iedereen natuurlijk wilde winnen, gunden we elkaar de overwinningen wel. Het ging er heel sportief aan toe. We hebben verder niet echt de tijd gehad om Dublin onveilig te maken. De focus lag echt op het touwtrekken.”

Dat moest ook wel, want daags na het brons stond de wedstrijd voor landenteams Mix U23 op het programma. ,,Ik werd er, samen met Irsa Ooijevaar (16, Nibbixwoud, red.), pas op het laatste moment bijgehaald. Er waren teams tekort en daarom vroeg de organisatie of wij ook een team op de been konden brengen.”

Zo geschiedde en na een zenuwslopende finale werd het goud in de wacht gesleept. Alsof dat nog niet genoeg was, sleepten ’veelvraten’ Elroy en Barry Schot op de laatste dag ook nog zilver in de wacht met het Nederlands team onder 23 jaar.

De broers Schot komen uit een echte touwtrekkersfamilie. ,,Onze moeder doet aan touwtrekken net als mijn bonusvader. Een tante van ons en onze nichtjes eveneens en vroeger waren beide opa’s ook fervent touwtrekkers. Net als onze vader. Die is er nu mee gestopt. Het touwtrekken zit kennelijk in het bloed.”

,,Hoe het komt dat ik zo sterk ben?”, lacht de nuchtere Noord-Hollander. ,,Veel spinazie eten. Daarnaast heb ik tien jaar gezwommen. Dat is zeker een goede basis geweest.”

Naast het touwtrekken doet Schot tegenwoordig ook aan honkbal. ,,Daar komt ook enige kracht bij kijken. Wie weet word ik de volgende keer geïnterviewd als ik een prestatie heb geleverd als honkballer. We gaan het zien.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen