Premium

Een wortel voor een Schotse hooglander of een visje voor de vos? Hier moet een einde aan komen vindt boswachter Theo

Een wortel voor een Schotse hooglander of een visje voor de vos? Hier moet een einde aan komen vindt boswachter Theo
Boswachter Theo Brouwer bij een bramenstruik. ,,Vossen eten veel bramen en bessen.’’
© Foto Mediahuis/Roel van Leeuwen
Velsen-Zuid

Zijn maag draait om als hij ziet hoe vossen gevoerd worden op het strand van IJmuiden. Ook wordt hij boos als wandelaars Schotse hooglanders wortels geven. ,,#nietvoeren’ moet trending worden op Twitter’’, vindt boswachter Theo Brouwer.

Een foto van een man die in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland op de grond voor een Schotse hooglander gaat zitten met een wortel. Voor IJmonder Theo Brouwer - op Twitter bekend als @Theo_atwork - was het reden om hierover een tweet de wereld in te sturen waarin hij zijn verontwaardiging uitspreekt.

,,Dit twitterbericht is al door 42.000 mensen bekeken’’, stelt Theo tevreden vast. Want hoe meer mensen kennis nemen van zijn boodschap dat je Schotse hooglanders niet moet voeren hoe beter, zo vindt hij.

,,Je moet een paar dingen niet doen. Je moet niet tussen een volwassen hooglander en een jong door lopen. Verder moet je ze niet gaan benaderen om ze te aaien. Je moet altijd zorgen dat je op een juiste afstand blijft. Ook moet je ze niet voeren. Straks raken ze eraan gewend dat mensen voedsel bij zich hebben. En dan wordt iemand die geen wortel bij zich heeft, benadert door een hooglander iets wat uitgelegd kan worden als een aanval.’’

Vijftig jaar

Theo werkt in het dagelijks leven als boswachter voor Recreatie Noord-Holland in het recreatiegebied Spaarnwoude dat dit jaar vijftig jaar bestaat.

,,Ik kom hier al vanaf mijn vijfde. En nu mag ik er aan bijdragen dat het gebied schoon, heel en veilig blijft.’’

Zijn werkzaamheden zijn heel divers. De ene dag leidt hij scholieren rond, de volgende dag moet hij zaagwerkzaamheden uitvoeren en regelmatig surveilleert hij - wandelend, op de elektrische mountainbike, per auto of al varend - in het gebied. ,,Geen dag is hier hetzelfde.’’

In Spaarnwoude lopen geen Schotse hooglanders of konikpaarden rond, wel leven er vossen in het gebied. Theo en zijn collega’s waken ervoor dat bezoekers van het gebied de vossen voeren. ,,Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Vossen komen vooral ’s nachts tot leven en eten veel bramen en bessen, maar dat verandert als je ze overdag worst en vis gaat voeren. Dan vindt er een gedragsverandering plaats’’, zegt hij terwijl hij wijst naar een deel van het recreatiegebied waar zich een vossenburcht bevindt.

De exacte locatie houdt hij voor zichzelf want voor je het weet, leidt dit tot vossentoerisme.

Een wortel voor een Schotse hooglander of een visje voor de vos? Hier moet een einde aan komen vindt boswachter Theo
Een vos bij het kleine strand van IJmuiden.
© Archieffoto

Waar de vossen in het recreatiegebied nu nog hun natuurlijk gedrag vertonen, lopen er bij het kleine strand van IJmuiden vossen rond die overdag gevoerd worden. ,,Ze moeten daar echt mee stoppen’’, vindt Theo. ,,Het territorium van de vossen wordt heel klein omdat ze daar zo gemakkelijk aan eten kunnen komen.’’ Volgens Theo bestaat zelfs het gevaar dat vossen vergeten hoe ze moeten jagen.

Op zijn Instagramprofiel maakt Theo gebruik van de slogan: ’Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Een uitspraak van Johan Cruijff. Volgens hem is dit toepasselijk voor zijn werk. ,,Ik vind het leuk om te vertellen over mijn vak en mensen dingen te laten zien. Ik zeg altijd tegen mensen: ’Ga breder kijken als je door het bos loopt, kijk om je heen’. Dan zie je veel meer.’’

Lees hier de digitale editieVolg ons