Premium

’Afsprakensysteem gemeente Zaanstad niet efficiënt’: 17 werkdagen wachten op een rijbewijs

’Afsprakensysteem gemeente Zaanstad niet efficiënt’: 17 werkdagen wachten op een rijbewijs
Maximale wachttijden in werkdagen voor regelen rijbewijs, inclusief wachttijd voor eventuele afspraak.
© Grafiek Mieke van Zuijlen, Foto Martin Mooij
Zaandam

’De wachttijden voor inwoners worden verkort en het werkt efficiënter’, vertelde wethouder Rita Noordzij van gemeente Zaanstad in december. Sinds 1 januari kunnen inwoners enkel op afspraak komen bij de gemeente. Bijna twee maanden na de invoering van het afsprakensysteem, is er van efficiëntie nog geen sprake, het proces van een rijbewijs verlengen en ophalen kan nu 17 werkdagen duren. ’Het is misschien efficiënter voor de gemeente, maar niet voor de inwoners.’

„De loketten zijn dicht, op de website staat dat de wachttijd voor een afspraak nu langer is dan normaal, en pas sinds kort staat er een melding bij als je een geboorte wil aangeven”, vertelt Nora Holtman uit Zaandijk. „Want een geboorte moet je wettelijk binnen 3 dagen aangeven, maar dat is voor de gemeente te kort.”

Nora’s dochter Daisy had begin februari haar rijbewijs nodig: „Ze was net geslaagd en had een stageplek geregeld waar ze haar rijbewijs voor nodig had. Ik ging naar de website van gemeente Zaanstad, maar kon pas over drie weken een afspraak voor haar maken om het rijbewijs aan te vragen. Dus dan heb je het ook nog niet.” Uiteindelijk is het Nora en Daisy gelukt. „We hebben het nu opgelost door een spoedaanvraag in te dienen, dus we kregen het binnen een week. Maar dat is juist een normaal termijn bij veel gemeenten; nu hebben we het dubbele tarief daarvoor betaald.” In andere gemeenten, zoals Amsterdam en Landsmeer, heb je binnen één werkdag een rijbewijs als je een spoedaanvraag doet.

Verkorten

Een woordvoerder van de gemeente vindt de situatie van Nora vervelend. „Dat zou niet moeten. Het is juist de bedoeling dat mensen bij ons niet meer hoeven te wachten, ze hoeven binnen geen bonnetje meer te trekken. We gaan werken aan het verkorten van de wachttijden, het moet en kan sneller. Nu kunnen inwoners gemiddeld binnen maximaal tien werkdagen een afspraak maken, maar we gaan stappen ondernemen om dit terug te brengen naar vijf. Momenteel worden er bijvoorbeeld extra medewerkers voor de servicebalie aangenomen en ingewerkt.”

Fractievoorzitter Peter van Haasen van de PVV stelde eind januari aan het college een aantal vragen met betrekking tot het nieuwe afsprakensysteem. Uit de antwoorden blijkt dat het college niets ziet in de mogelijkheid om vrije inloopmomenten te creëren, maar wel toegeeft dat er meer afspraakmogelijkheden nodig zijn.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen