Premium

Jong AZ moest 2,5 jaar geleden ook al een wedstrijd overspelen, maar toen was het de eigen schuld

Jong AZ moest 2,5 jaar geleden ook al een wedstrijd overspelen, maar toen was het de eigen schuld
Jong AZ en FC Eindhoven betreden het veld, afgelopen maandag.
Wijdewormer

Vanwege een fout van de KNVB moet Jong AZ de thuiswedstrijd tegen Almere City (3-3) overspelen. Tweeënhalf jaar geleden moest het elftal ook een keer op herhaling, maar toen was het de schuld van AZ zelf.

Jong AZ boekte in september 2017 een 0-2 overwinning bij FC Oss, maar de KNVB verklaarde de uitslag ongeldig omdat Jong AZ de regels had overtreden. Het speelde tijdens de wedstrijd namelijk gedurende negen minuten met drie spelers die 23 jaar of ouder waren. Dat was er eentje te veel. Een belofteteam mocht destijds maximaal twee dispensatiespelers tegelijk in het veld hebben.

„We hebben de regels op papier staan. Een dag voor de wedstrijd nemen we de wedstrijdselectie door, zodat we niet te veel dispensatiespelers opstellen. Maar tijdens de wedstrijd is het in het vuur van de strijd net even verkeerd gegaan”, zei Martin Haar destijds. Haar vormde met Denny Landzaat het trainersduo van Jong AZ.

Bij Jong AZ stonden die avond Rens van Eijden (29) en Ricardo van Rhijn (26) als dispensatiespelers in de basis. In de 63e minuut kwam daar invaller Abdelmalek El Hasnaoui (23) bij. Daarmee overtrad Jong AZ de regels. Toen Van Rhijn negen minuten later werd vervangen door de jonge Joerie Church was de opstelling weer ’in orde’, maar die negen minuten konden niet meer worden weggepoetst.

’Europees voetbal’

In oktober moest Jong AZ daarom terug naar Oss. „Nou ja, laten we het positief bekijken: zo kunnen de spelers alvast wennen aan Europees voetbal, met zo’n extra doordeweekse wedstrijd en een lange reis naar Oss”, zei Martin Haar met een knipoog.

De replay liep voor Jong AZ niet goed af. Het duel werd met 2-1 verloren.

Van de spelers die er toen bij waren, behoren drie spelers ook nu nog tot de selectie van Jong AZ: Joerie Church, Joey Jacobs en Justin Bakker.

Zie ook: Waarom Jong AZ nu op herhaling moet tegen Almere City, terwijl het zelf niets fout gedaan heeft

Lees hier de digitale editieVolg ons