Bemanning van De Ruyter valt nu onder gezag van Europese missie in Golfregio

1/2
Den Helder

Het fregat Zr.Ms. De Ruyter valt sinds deze week onder de European Led Mission Awareness Strait of Hormuz in de Golfregio.

Tot juni zetten bemanning en schip zich in voor de veiligheid in deze door oorlog bedreigde regio. Het 860 squadron van De Kooy is aan boord met een NH90 helikopter.

Het kabinet stelt dat de situatie in de regio gespannen blijft en veranderlijk is. ,,Zoals gebruikelijk vindt op doorlopende basis een risico-inschatting en overleg met Europese partners plaats”, legt een woordvoerder van de regering uit. Voor het kabinet zijn preventie van incidenten en de-escalatie van de regionale spanningen uitgangspunten van de inzet.

Onderscheid

Voor Zr.Ms. De Ruyter is er een onderscheid tussen het optreden in territoriale wateren en internationale wateren. In territoriale wateren geldt het recht op onschuldige doorvaart en indien nodig het recht op zelfverdediging. Voor het optreden in internationale wateren geldt dat het fregat schepen te hulp kan schieten indien deze door niet-statelijke actoren (piraten bijvoorbeeld) worden geboard of er geweld wordt gebruikt. Indien een schip wordt aangevallen door de marine van een staat mag het fregat enkel optreden, wanneer het fregat zich in de nabijheid bevindt en op tijd tussenbeide gekomen kan worden.

Tijdens de Eerste Golfoorlog deden zich diverse incidenten voor op zee. Zo schakelde het Britse oorlogsschip HMS Gloucester een Silkworm-raket van Irak uit die bestemd was voor het Amerikaanse marineschip USS Missouri. Ook tijdens de huidige missie kan zo maar de vlam in de pan slaan. Dat bewees bijvoorbeeld het door Iraanse mariniers boarden van Britse olietankers afgelopen jaar.

Als er door het gebruik van geweld gewonden vallen aan boord van de De Ruyter, dan is de eerste opvang aan boord de verantwoordelijkheid van de scheepsarts en een verpleegkundige. Voor de tweedelijnszorg zal worden teruggevallen op het centraal in het operatiegebied gelegen ziekenhuis Zayed Military Hospital in Abu Dhabi.

Lees hier de digitale editieVolg ons