Premium

Verhuizen munitieopslag op marinehaven maakt plaats vrij voor marinierskazerne

1/4
Den Helder

Verplaatsing van de munitiebunkers van de Nieuwe Haven naar Vlissingen ter compensatie van het niet doorgaan van de marinierskazerne, schept ruimte om in de Helderse plofzone de marinierskazerne te bouwen.

Die oplossing lanceren voormalige militairen van de Koninklijke Marine. ,,Het is het ei van Columbus”, zegt oud-marineofficier Jan Spoolder uit Den Helder. ,,De huidige munitie-opslag moet de komende jaren toch aangepast worden omdat de marinehaven beveiligd dient te worden vanwege de nieuwe Delta-eisen voor hoog water. Den Helder raakt zo de gevreesde plofzone kwijt en er is genoeg plaats voor de Michiel de Ruyter-kazerne vanhet Korps Mariniers.

Woordvoerder Paul Middelberg van de Koninklijke Marine legt uit dat de Defensie Materieel Organisatie geen munitieopslag in Den Helder heeft. Het gaat om onder een laag aarde verscholen munitiebunkers van de marine en een munitiedepot van de NAVO. Over compensatie-maatregelen voor Zeeland zegt Middelberg: ,,Er zijn heel veel mensen met ideeën over compensatie voor Vlissingen. Men is bezig om een verkenner aan te stellen die gaat kijken wat de mogelijkheden zijn. Meer kunnen we daar nu niet over zeggen.”

Perspectief

Havenwethouder Kees Visser heeft wel oren naar de komst van circa 2000 arbeidsplaatsen naar de marinestad, maar tekent aan: ,,Dat zou erg interessant zijn. Maar dan moet je wel de ruimte hebben en de bereidheid om te verhuizen.” De gemeente Den Helder is bezig met een nieuw perspectief op maritieme werkgelegenheid in de stad en past daar ook de woningbouwplannen op aan.

Overste b.d. Klaas Jol, binnen het Korps Mariniers bekend als majoor Sateh vanwege zijn ski-ongeval, is ook voorstander van verhuizing van de zeesoldaten naar Den Helder: ,,De Nieuwe Haven is een goede plek voor het korps. Daar zitten ze dicht bij de zee en de amfibische schepen waar mariniers op moeten inschepen. Deze kans krijgt Den Helder nooit meer”, stelt Jol.

Eerder deze eeuw was er al sprake van dat een deel van het korps naar de Noordkop zou komen. Het terrein Buitenveld waar ooit de Bewapenings Werkplaatsen stonden, was gereserveerd voor een nog op te richten derde bataljon mariniers. Dit plan is door de bezuinigingen nooit doorgegaan en sindsdien ligt Buitenveld er ongebruikt bij.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen