Premium

Lau Smits, supervrijwilliger van ADO’20, overleden

Lau Smits, supervrijwilliger van ADO’20, overleden
Lau Smits bij zijn afscheid als scheidsrechter.
© Archieffoto
Heemskerk

Na een kort ziekbed is vorige week vrijdag Lau Smits overleden. Bijna vijftig jaar was hij vrijwilliger geweest bij de Heemskerkse voetbalclub ADO’20, als trainer, scheidsrechter, administrateur. Het voetbal kostte hem twintig uur per week, een halve baan.

De geboren Groninger Smits verhuisde in de jaren zestig naar Heemskerk, toen hij voor de Hoogovens ging werken. Hij raakte door zijn zoon bij ADO’20 betrokken en werd onmiddellijk jeugdtrainer - met veel plezier. Na zijn werk kwam hij op de fiets naar de sportvelden. Daarna werd hij secretaris van de seniorencommissie en werd hij belast met de afhandeling van de wedstrijdformulieren.

Rode kaarten

Smits werd in de regio bekend als scheidsrechter. De clubicoon floot meer dan 45 jaar lang wedstrijden op de zaterdagen en de zondagen. Hij schuwde het niet om een rode kaart te geven, vertelde hij. „Vooral bij de meiden was het nodig. Die hebben soms een behoorlijk temperament.”

Tot hij ver in de tachtig was, pikte hij zijn wedstrijden mee. Vier jaar geleden besloot hij te stoppen, toen zijn vrouw Riet ziek werd. ADO’20 bood de op een na oudste scheidsrechter van het jaar een jaar later een afscheidswedstrijd aan, dat een groot feest werd.

„Ik heb dit altijd leuk gevonden’’, zei ’ome Lau’ toen. ,,Maar je moet een keertje stoppen. De gezondheid van mijn vrouw is niet meer je van het, dus ben ik nu thuis nodig. Maar ik ga het wel missen.’’

Fietsclub

Vorig jaar kreeg Smits een koninklijke onderscheiding. Hij bleef toen nog als vrijwilliger actief voor de fietsclub Fiets en de Fietsvierdaagse Heemskerk. Hij was al erelid van ADO’20. „Het is gewoon mijn cluppie, altijd geweest.’’ Smits is 92 jaar geworden. Donderdag wordt hij begraven.

Lees hier de digitale editieVolg ons