Premium

Ondernemer Leo Witteveen is een beetje klaar met de gemeente Baarn na de vertraging van zijn pakhuisplan: ’De gemeente is te druk met onhaalbare prestigeprojecten’

Ondernemer Leo Witteveen is een beetje klaar met de gemeente Baarn na de vertraging van zijn pakhuisplan: ’De gemeente is te druk met onhaalbare prestigeprojecten’
Het pakhuis ligt op een binnenterrein, maar verdient beter, vinden erfgoedspecialisten.
© Archieffoto Joost Reijnders
Baarn

Oud-verhuizer en vastgoedman Leo Witteveen is een beetje klaar met de gemeente Baarn: „Het lijkt trekken aan een dood paard.” Hij voelt zich aan het lijntje gehouden met zijn bouwplan voor het beeldbepalende pakhuis in het centrum. Witteveen wacht al tien maanden op antwoord.

Met zijn plan komt het aan de Nieuwstraat verscholen gelegen pakhuis prominenter in beeld, tot blijdschap van erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Mooi. Vorige zomer is er nog een informatieavond geweest voor de buurt. Omwonenden waren overwegend positief over de acht appartementen en bedrijfsruimten. Sindsdien is het doodstil van gemeentezijde rond het gebouw uit omstreeks 1888, de voormalige opslagplaats voor inboedels van verhuisbedrijf Witteveen.

„Ik denk dat ze erg druk zijn met onhaalbare prestigeprojecten. Zoals Paleis Soestdijk en theater /bibliotheek naar de Brink en niet te vergeten hoofdpijndossier Aldi”, foetert Witteveen.

Thailand

De geboren Baarnaar die met zijn gezin in Thailand leeft, volgt het dorpsnieuws digitaal. De communicatieproblemen tussen hem en Baarn komen niet door de grote afstand, meent hij. „Ik ben elk jaar langere tijd in Nederland. Als het moet, kan ik er ook binnen twaalf uur terug zijn. Ik reageer snel via email, op Skype of WhatsApp. Wat is nou het probleem?”

Witteveen heeft eerder het idee dat de vertraging komt door een personeelswisseling op de gemeentelijke afdeling ruimtelijke ordening. „Ik lig onderaan de stapel. Een paar weken geleden kreeg ik ineens een mailtje met de vraag wat de status is van mijn plan. Hoe halen ze het in hun hoofd. Ik heb erop gereageerd dat ik op de gemeente wacht en heb sindsdien geen reactie meer gehad.”

Ondernemer Leo Witteveen is een beetje klaar met de gemeente Baarn na de vertraging van zijn pakhuisplan: ’De gemeente is te druk met onhaalbare prestigeprojecten’

Het ontwerp van architectenbureau Groenesteijn betekent een flinke verbetering van de centrumomgeving. Het pakhuis zit nu verstopt in een binnenterrein aan het parkeerterrein dat vorig jaar is opgeknapt. Die plek was vele decennia geleden bebouwd. Door sloop van panden ontstond een litteken, omdat de bezoeker overal aankijkt tegen achterkanten van panden. Witteveen was tien jaar geleden een van de betrokken partijen bij een facelift voor het Laanplein. Er zouden woningen, supermarkten en een parkeergarage komen, maar dat plan werd door de gemeenteraad afgeblazen. Het leidde tot een schadeclaim van projectontwikkelaar Vastbouw, die nog steeds niet helemaal van de baan is.

De 61-jarige Witteveen heeft een emotionele binding met het pakhuis. Het was zijn geboorteplek en hij heeft er jaren gewerkt, toen Witteveen verhuizingen er nog in zat. Hij beloofde zijn vader bij zijn overlijden dat hij het nooit zou verkopen.

Voor de (ver)nieuwbouw wil hij in de toekomst wel diep in de buidel tasten. Vooral zijn twee opgroeiende zoons kunnen er later de vruchten van plukken.

Kopieerzaak

Het pakhuis is nu verhuurd aan een kopieerzaak, die uit haar oude pand weg moest voor de nieuwbouw van de Aldi aan de Eemnesserweg. „Het plan is dat die zaak op termijn naar het oude Aldi-pand gaat, maar ik denk niet dat het bedrijf haast heeft, omdat zij flink heeft verbouwd aan de Nieuwstraat”, aldus Witteveen. Voor de plannen is een bestemmingsplanwijziging nodig, waarover het college van burgemeester en wethouders een standpunt moet bepalen. De gemeente kon vanwege de dunne bezetting in de vakantietijd geen reactie geven.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen