Premium

Redelijk soepel langs eerste fase operatie Rijksstraatweg Haarlem-Noord

Redelijk soepel langs eerste fase operatie Rijksstraatweg Haarlem-Noord
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Na een paar dagen wennen, lijkt de eerste fase van de ingrijpende werkzaamheden aan de ’aorta van Noord’ redelijk soepel te verlopen. Veel verkeer mijdt in de spits inmiddels het kruispunt Rijksstraatweg-Zaanenlaan/-straat, zo blijkt.

De komende maanden worden de diverse kruispunten op de Rijksstraatweg opnieuw ingericht om het busverkeer beter te kunnen laten doorstromen.

Vanwege extra werkzaamheden die Liander ter plaatse uitvoert aan de gasleidingen, zal het kruispunt wel een week langer afgesloten blijven voor het autoverkeer vanaf zuid, dan eerder in de planning stond. Vrijdag 20 maart moet het hier klaar zijn. De maandag erop kan Noord zich opmaken voor het ingrijpendste deel van deze operatie: de aanpassingen aan de kruising met de Jan Gijzenkade en de Minahassastraat. Die zullen tot half juni duren.

Fietsers van noord naar zuid zeilen ondertussen onbekommerd via de voor hen aangelegde rood-wit geblokte sluis de kruising met de Zaanenlaan over. De andere kant op vraagt wat meer oplettendheid vanwege verkeer dat vanaf de Zaanenstraat linksaf de Rijksstraatweg op draait. De verkeerslichten zijn uitgezet, nu de meeste rijrichtingen zijn afgesloten.

,,Vooral de eerste week zag je de verwarring van automobilisten die vanaf de Zaanenstraat rechtdoor wilde’’, vertelt een bewoner even ten noorden van het kruispunt. Rechtdoor kan niet. De enige optie is dan: keren of linksaf richting stadscentrum. Daar helpt geen TomTom, zo valt te vrezen.

Het valt inmiddels wel mee met het aantal keerders, begrijpen we van de klaar-overs die deze dinsdagochtendspits, zoals elke doordeweekse ochtend - ter hoogte van de Molukkenstraat voetgangers en fietsers met de oversteek van de Zaanenstraat richting Vrije School begeleiden. Het is dezer dagen superrustig bij het klaar-over-en.

Het meest ingrijpende tot nu toe is de operatie aan de Rijksstraatweg voor mensen die afhankelijk zijn van de bus. Van noord naar zuid rijden ze met het overige autoverkeer hun gebruikelijke route. Andersom gaat de route zolang over de Spaarndamseweg. Voor busreizigers die in Noord zelf wonen betekent hier en daar dus een stuk verder lopen van en naar de halte.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen