Bos en Vaartschool in Haarlem houdt banenmarkt op woensdag 4 maart

Bos en Vaartschool in Haarlem houdt banenmarkt op woensdag 4 maart
Ad de Vlieger: ,,Het is het vooral goed ook iets positiefs over ons vak te vertellen.’’
© foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Onderwijskoepel Spaarnesant houdt op woensdagmiddag 4 maart voor het tweede achtereenvolgende jaar een banenmarkt. Er staan marktkraampjes van alle 26 scholen. Leraren vertellen wat over de identiteit van hun school en wat hun school zo bijzonder maakt. Waar mogelijk wordt direct duidelijk gemaakt of er vacatureruimte is.

Op deze middag staat de openbare Bos en Vaart in Haarlem ook open voor havo- en vwo-eindexamenleerlingen die met de gedachte spelen misschien later in het basisonderwijs te gaan werken. Zeven grote middelbare scholen in Haarlem hebben hun medewerking toegezegd door flyers uit te delen aan deze doelgroep.

Ad de Vlieger, directeur van obs Bos en Vaart en de Cruquiusschool, is met collega Esther Willard de initiatiefnemer van deze bijzondere activiteit.

Het idee is ontstaan tijdens de stakingsdagen, vertelt De Vlieger, die al ruim veertig jaar in het primair onderwijs werkzaam is.

,,Want behalve onze nood klagen, is het vooral belangrijk om ook de positieve kanten van het vak te belichten. En daarbij de aandacht te richten op de nieuwe generatie, jongeren in de examenklassen van havo of vwo die aan de vooravond staan van een belangrijke keuze qua vervolgopleiding. Kijken of we die 16- en 17-jarige talenten kunnen verleiden op informele wijze in gesprek te gaan met meesters en juffen uit de praktijk. Misschien kunnen we ze over de streep trekken en ze inspireren om voor de pabo te kiezen.’’

De Vlieger wijst erop dat werken in het basisonderwijs vele mooie kanten heeft die vaak onderbelicht blijven. ,,Ik vind dat het tijd wordt voor een ander geluid. Je leest en hoort vaak alleen maar berichten over overvolle klassen met veel problematiek, overwerkte leraren en karige salarissen. Ik wil die geluiden niet bagatelliseren, maar wel nuanceren.’’

Natuurlijk is de situatie op bepaalde scholen, vooral in de grote steden, schrijnend, weet de Vlieger. ,,Hier is een groot gebrek aan gediplomeerde leerkrachten. Geef deze leraren een extra assistent of help ze met het zoeken naar woonruimte. Haarlem is een middelgrote stad, maar ook hier merken we dat er scholen zijn die niet alle vacatures vervuld krijgen. Ook binnen Spaarnesant is dat het geval. Het is nog wel beheersbaar maar de situatie moet niet erger worden.’’

De ’sombere’ geluiden gaan volgens hem ten koste van de aandacht voor de mooie kanten van het vak: de enorme afwisseling en de dynamiek.

,,Je kunt in dit werk echt wat betekenen en een doorslaggevende rol spelen in het leven van kinderen. We hebben best fijne en regelmatige werktijden, veel vakantie, en in die vakanties wordt echt niet voortdurend doorgewerkt. En dat is precies de reden dat het salaris omhoog moet, want vakanties kosten geld”, zegt De Vlieger gekscherend. ,,Maar zonder gekheid. Leraren zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het welbevinden van kinderen. Een grotere verantwoordelijkheid bestaat er bijna niet en moet beter worden beloond.”

De banenmarkt voor (bijna) leerkrachten wordt gehouden op woensdag 4 maart van 16.30 tot 18 uur op obs Bos en Vaart, Florapark 14 Haarlem. Geïnteresseerde scholieren zijn welkom vanaf 16 uur. Aanmelden kan tot 1 maart bij esther.willard@spaarnesant.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen