Premium

Menstruatiepijn: ’Praat erover en neem rust als je lichaam daarom vraagt’

Menstruatiepijn: ’Praat erover en neem rust als je lichaam daarom vraagt’
Kim Janson neemt nu rust als ze menstrueert. ,,Ik ken mijn lichaam veel beter.”
© Foto Erna Faust

De menstruatie kan een hoop last bezorgen. Elke maand weer. Een half vrouwenleven lang. Maar erover praten? Ho maar. Kim Nadinde Janson (36) uit Alkmaar wil haar ellende met haar maandstonden delen. Zij leed aan endometriose (zie kader). Ze hoopt andere vrouwen over de streep te trekken. ,,Weg schaamte, luister naar je lijf, neem rust als je lichaam erom vraagt.”

Misschien, denkt ze nu, had ze endometriose kunnen voorkomen. Als ze maar anders in het leven had gestaan. Maar ’pijn hoort erbij’ leerde ze al direct bij haar eerste menstruatie op haar dertiende. ,,’Dat is normaal’ zei mijn moeder, ’oma had het ook, niet zeuren, neem maar een pijnstillertje, het is wat het is’.” De extreme krampen en scherpe, stekende pijn in haar onderbuik onderdrukte Janson met om de paar uur een ibuprofen.

Maar het was niet te doen. Elke maand weer. Janson zegt dat ze zich evengoed nooit ziek meldde op school (Berger Scholengemeenschap, mavo) en daarna de secretaresse-opleiding Schoevers. Ook verzuimde ze nooit een dag op haar werk, bij werving- en selectiebureaus in Haarlem en Amsterdam en het dj-boekingskantoor Ace Agency. In de weekenden deed ze niks als ze zich mottig voelde als gevolg van haar menstruatie. ,,Ik ging door, ik stond altijd ’aan’.” Ze denkt dat zich toen te veel spanning in haar lijf nestelde waardoor de endometriose de kans kreeg zich ten volle te openbaren.

Op haar 27e stortte Janson in. ,,Ik had constant pijn, beviel van mijn eerste kind en een maand na de geboorte van mijn dochtertje overleed mijn moeder. Na wat omzwervingen langs doktoren en naar huis te zijn gestuurd met de misdiagnose ’prikkelbare darmsyndroom’, kwam ze terecht bij het Gynaecologisch Centrum Alkmaar. ,,Daar werd endometriose geconstateerd. Ik begon met een hormoonbehandeling om mijn pijn te verminderen. Maar ik werd er depressief van. Ik had constant pijn, was extreem vermoeid. Ik wilde niet meer leven.”

Operatie

Deze gedachten maakten dat ze wakker schrok. Ze slikte enkele maanden antidepressiva en het slaapmiddel oxazepam. ,,Maar dat is geen oplossing en ook de gesprekken met de psycholoog hadden maar beperkt effect.” Ze stortte zich op gezonde voeding, een goede leefwijze, acupunctuur en reiki. ,,Ik heb drie jaar lang lopen kutten.” Via via hoorde de Alkmaarse over een operatie bij het Universitair Ziekenhuis Leuven. Tijdens een bijna negen uur durende operatie in 2015 zijn de cystes en verklevingen rond haar nierbuis, blaas, eierstokken en urineleider weg gehaald. ,,Er is ook een stuk darm verwijderd.” En nu? Nu is ze pijnvrij.

Janson is tegenwoordig lichaamsgericht coach. ,,Veel vrouwen hebben endometriose. Niet iedere vrouw heeft er last van. Wij vrouwen slaan veel spanning op in ons lichaam. Maar wij mogen open. Ik heb mijn lichaam veel beter leren kennen. Als we eerder luisteren naar ons lichaam dan ontspannen we ons en hoeven we niet zo extreem veel pijn te lijden. Ik ga nu met veel meer plezier en ontspanning door het leven met een natuurlijke menstruatiecyclus.” Tijdens de seks, met haar nieuwe man, kan ze nu ook meer ontspannen. Ze heeft inmiddels een tweede kind, een zoontje. Achteraf denkt ze dat ze gewoon meer rust had moeten nemen tijdens haar ongesteldheden. ,,Lekker met een kussentje op de bank. Zachtheid zoeken.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.