Premium

Hardlopende tandarts Lotte Krause beseft na twee medailles op het NK indoor dat de rek in haar prestaties er nog niet uit is: ’Over twee jaar hoop ik bij EK te zijn’

Hardlopende tandarts Lotte Krause beseft na twee medailles op het NK indoor dat de rek in haar prestaties er nog niet uit is: ’Over twee jaar hoop ik bij EK te zijn’
Lotte Krause (rechts) met haar teamgenote Britt Ummels tijdens het NK indoor.
© Foto Orange Pictures/Wout van Zoeren
Castricum

Lotte Krause won afgelopen weekend haar achtste en negende NK-medaille op respectievelijk de 1500 en 3000 meter indoor. De 27-jarige atlete van Team Distance Runners heeft nog een doel in haar carrière; meedoen met het Europees kampioenschap. „Dit seizoen komt het EK misschien nog te vroeg, hopelijk ben ik er over twee jaar wel bij.”

Over het NK atletiek kan ze in ieder geval tevreden zijn. „Vooral op de 1500 meter liep ik goed. Ik kon in de laatste 500 meter nog versnellen. Helaas kwam Britt Ummels nog over mij heen, maar om van een teamgenootje te verliezen, vind ik minder erg”, vertelt de parttime tandarts. „Ik werk nog drie dagen in de week. Om van mijn sport te kunnen leven, moet ik veel harder lopen.”

Maar de rek is er nog niet uit bij Krause, die begon met hardlopen bij AKU in haar dorp Uithoorn. Sinds 2012 is ze lid van het Castricumse collectief Team Distance Runners. „Bij TDR zijn alle omstandigheden perfect om topsport te kunnen bedrijven. En ik denk dat ik me de komende jaren nog kan verbeteren.”

In 2018 werd ze al een keer Nederlands kampioen op de 3000 meter indoor. „Afgelopen weekend ging het minder goed op die afstand, maar ik was toch goed genoeg voor een plak.”

Sinds twee jaar richt ze zich op de 3000 meter outdoor, wat op een 400 meter baan alleen wordt gelopen met hindernissen; de steeple chase. Voor Krause bekende die afstand een nieuwe uitdaging. „Op de 3000 meter steeple chase wil ik het EK halen. Dit seizoen komt het echter te vroeg, mijn persoonlijk record ligt ver van de limiet af. Mijn snelste tijd is 10.11 minuten, terwijl ik onder de 9.44 zou moeten lopen voor het titeltoernooi in Parijs komende zomer.”

Voor de steeple chase heb je niet alleen maar een goede conditie nodig, maar ook een uitstekende techniek. Op televisie lijken de hordes en de waterbak die de atleten moeten trotseren niet zo groot, maar in het echt zijn ze dat wel. Voor de vrouwen zijn de hindernissen 76 centimeter hoog, terwijl de waterbak tot bijna 1 meter diep en 3,66 meter lang is. „Ik moet handiger worden in het trotseren van de hordes en bak, daar kan ik veel tijd mee winnen.”

Krause kende behalve het NK, ook een goede winter op de weg, tijdens de Egmond Halve Marathon eindigde ze als zevende vrouw in een nieuw persoonlijk record van 1.25,43 uur. „Dat was een hele spectaculaire race. Op het strand ging het heel langzaam, maar de tweede helft van de wedstrijd werd er keihard gelopen.”

De Noord-Hollandse sluit komend weekend het winterseizoen af op het NK cross in de Noordoostpolder. Een tiende medaille op een nationaal kampioenschap zou er zomaar in kunnen zitten. „Maar de concurrentie is hevig op de lange cross, ik heb de startlijst gezien en er staan hele goede namen op.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen