Premium

Hoofddorpse steker (17) krijgt jeugd-tbs voor poging tot doodslag

Hoofddorpse steker (17) krijgt jeugd-tbs voor poging tot doodslag
Bij de steekpartij aan de Lutulistraat raakten vier personen gewond.
© Archieffoto Eric van Lieshout
Haarlem / Hoofddorp

Een 17-jarige Hoofddorper die in april bij het Hoofddorpse winkelcentrum Pax een andere jongere zwaar verwondde met een mes, is veroordeeld tot 316 dagen jeugddetentie en jeugd-tbs. De in Syrië geboren jongen heeft zich volgens de rechtbank niet alleen schuldig gemaakt aan poging tot doodslag maar ook aan openlijk geweld in vereniging.

Na een ruzie met het latere slachtoffer trommelde I. A. vrienden en familie op om verhaal te halen bij de jongen en z’n vrienden. Daarbij stak A. hem in buik en been. Het slachtoffer moest een spoedoperatie ondergaan vanwege een maagperforatie. Volgens de rechtbank mag van geluk worden gesproken dat het niet nóg ernstigere gevolgen had. Het slachtoffer liep een posttraumatische stressstoornis (PTTS) op, voelde zich onveilig in zijn oude buurt en is naar eigen zeggen daarom naar het buitenland verhuisd.

Ook bekenden van het slachtoffer liepen op 8 april steekwonden op bij het incident aan de Lutulistraat. De groep van de verdachte gebruikte onder meer stokken en een opgerolde riem als wapen. Veel voorbijgangers waren getuige van de steek- en vechtpartij, die zich afspeelde op klaarlichte dag.

De rechtbank vindt jeugd-tbs, officieel een PIJ-maatregel, op z’n plaats. PIJ staat voor plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Volgens een psychologisch en een psychiatrisch onderzoek leed A. tijdens de misdrijven aan een gebrekkige ontwikkeling en een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. Bovendien is het recidiverisico hoog. A. werd niet eerder veroordeeld, maar was wel al betrokken bij meerdere agressie-incidenten.

De PIJ-maatregel, die alleen wordt opgelegd bij misdrijven waar minimaal een celstraf van vier jaar voor staat, duurt maximaal zeven jaar. De uit Syrië afkomstige A. kampt met traumagerelateerde klachten. De 17-jarige Hoofddorper, die bij z’n grootouders woont, heeft een sterk gevoel van onveiligheid en voelt zich snel onrechtvaardig behandeld, hebben onderzoekers vastgesteld.

Vanwege zijn jonge leeftijd vond de strafzaak tegen A. achter gesloten deuren plaats.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen