Premium

Nog mist rond steekincident: slachtofferhulp voor leerlingen speciale school Het Molenduin in Santpoort-Noord, arrestanten nog vastgehouden

Nog mist rond steekincident: slachtofferhulp voor leerlingen speciale school Het Molenduin in Santpoort-Noord, arrestanten nog vastgehouden
Na het steekincident bij Het Molenduin snelde een legertje politieagenten en medische hulpverleners toe.
© foto Michel van Bergen
Santpoort-Noord

De vier verdachten die maandag na een steekincident bij speciale school Het Molenduin in Santpoort-Noord werden opgepakt, worden allemaal nog vastgehouden.

Een van hen - een 21-jarige IJmuidenaar die bij het geweld in de voortgezet onderwijsinstelling gewond raakte - ligt voor behandeling in een ziekenhuis. Hij en de andere arrestanten zitten in ’alle beperkingen’. Zij mogen alleen contact hebben met hun advocaat, laat een politiewoordvoerder desgevraagd weten.

Waarom het op de school aan de Dinkgrevelaan precies misging, blijft voorlopig onduidelijk. Het rechercheonderzoek naar het geweldsincident loopt nog. De twee oudste opgepakte verdachten - de 21-jarige IJmuidenaar en een 19-jarige man zonder vast adres - zijn naar verluidt broers van de 17-jarige arrestant.

Deze tiener (woonachtig in IJmuiden) zou het aan de stok hebben gekregen met een 15-jarige medescholier, waarbij z’n familieleden hem op een gegeven moment te hulp zouden zijn geschoten. De politiewoordvoerder zegt daarover geen uitspraken te mogen doen.

GGD

Ook de directie van Het Molenduin reageert terughoudend op vragen over het steekincident. De school was dinsdag gewoon open. Wel waren daar medewerkers van Slachtofferhulp en de GGD Kennemerland aanwezig, staat te lezen in een bericht op de website van de onderwijsinstelling.

Het Molenduin-leerlingen die door het geweldsincident geschokt zijn en behoefte hadden daarover te praten, konden bij deze hulpverleners terecht. De leerlingen krijgen als dat nodig is ook langere tijd begeleiding bij het verwerken van het incident, aldus de schoolleiding.

Het Molenduin heeft de ouders en verzorgers van alle leerlingen inmiddels een brief gestuurd over het voorval. Direct na het incident waren zij - waar mogelijk - al telefonisch op de hoogte gebracht, aldus de school. Sector-directeur Remco Prast was dinsdag verder niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Schrik om geweld op middelbare school in Santpoort-Noord; vier verdachten aangehouden, een gewond

Veiligheid

De Velsense burgemeester Frank Dales zei kort na het incident ’enorm te zijn geschrokken’. ,,Dit incident zegt op zich nog niets over de veiligheid in en rond deze onderwijsinstelling. Maar een school hoort een veilige plek te zijn. Helaas zien we dergelijke incidenten ook elders in het land, op verschillende soorten onderwijsinstellingen’’, aldus Dales.

Volgens de burgemeester waren er flink wat getuigen van het steekincident op Het Molenduin. Dat kan het politieonderzoek vergemakkelijken.

Opvang voor ’moeilijke’ scholier, die elders buiten de boot valt

Het Molenduin, de Santpoortse onderwijsinstelling die afgelopen maandag door een steekincident werd opgeschrikt, ontfermt zich over ’moeilijke’ scholieren tussen 12 en 18 jaar.

Tieners die om uiteenlopende redenen (tijdelijk) geen regulier voortgezet onderwijs kunnen volgen. Om hen draait het bij de school aan de Dinkgrevelaan. Het Molenduin valt onder de Aloysius Stichting. Deze stichting richt zich op speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en onderwijs aan leerlingen in justitiële jeugdinrichtingen.

De leerlingen worden voorbereid op een baan in de groensector, techniek, horeca of verzorging.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen