Premium

Touwtrekkers Monnickendam delven goud op WK in Ierland

Touwtrekkers Monnickendam delven goud op WK in Ierland
Het Nederlands mixteam op weg naar WK-goud.
© Foto Desirée Bak
Monnickendam

De grote delegatie van TTV Monnickendam die afgelopen week in het Ierse Letterkenny op het WK touwtrekken verscheen, wist dat er kansen waren. Op eerdere grote toernooien werden ook al prijzen gepakt. ,,Maar dat het zó goed zou gaan, dat had niemand verwacht. Heel bijzonder’’, reageert Anne Vrolijk (27), één van de gouddelvers.

Lars Schouten (Overleek) en Tim de Haan (Wijdewormer) moesten bijna een extra koffer mee terug voor al hun eremetaal: die twee leden van Monnickendam pakten drie gouden en een zilveren plak.

,,Je mag van de Nederlandse bond op maximaal vier onderdelen uitkomen, dus zij hebben bijna perfect gepresteerd’’, zegt Vrolijk, die twee keer goud won. Beide met het mixteam (vier mannen, vier vrouwen): donderdag met haar clubteam in de open klasse, in het weekend met het nationale team in de gesloten klasse. ,,Die laatste heeft de meeste status, daarin komen de beste teams per land uit. Ons team bestond overigens uit bijna allemaal mensen van onze club, alleen mijn vriend was een ’gastspeler’ van Valleitrekkers uit Woudenberg.’’

Een grote feeststemming dus in het Nederlandse kamp, maar het WK begon niet goed voor de Monnickendammers. Vrolijk: ,,Met het damesteam werden we net vierde, een zure plek en dan loop je mentaal wel wat op. Daarna hadden we in de eerste rondes met de mix wat problemen, we kwamen niet lekker uit de verf en met moeite haalden we op het nippertje de kruisfinales. Dan baal je enorm dat het niet goed gaat, we waren allemaal even niet blij met elkaar en onszelf.’’

Na wat positiewisselingen ging het beter, de ploeg veroverde goud en dat gaf zo’n vertrouwen dat in het weekend in het hoofdtoernooi ook de winst werd gegrepen.

Vrolijk had twee jaar terug al WK-zilver gepakt en nu dus tweemaal goud. Maar dat betekent niet dat de inwoonster van Beets nu tevreden is en wat anders gaat doen.

,,Touwtrekken is een soort verslaving, daar kom je niet zomaar van af’’, lacht ze. ,,Dit was het WK indoor, we gaan nu toewerken naar het WK outdoor in september en dat vind ik ook heel leuk. Daarbij is een wereldtitel halen natuurlijk prachtig, maar die verdedigen is lastig. Ik hoop over twee jaar in Singapore dit goud te kunnen prolongeren.’’

Van Rossum

Tijmen van Rossum uit Oosthuizen, die donderdag op de openingsdag zijn dertigste verjaardag vierde, weet sinds zondag hoe zo’n prolongatie van een wereldtitel voelt.

Hij pakte niet namens Monnickendam, de club waar hij jarenlang lid was, maar namens zijn huidige club Lagerweij uit Renswoude net als in 2018 goud. Dat gebeurde in de klasse tot 600 kilo, nadat hij zaterdag in de klasse tot 560 kilo net buiten de medailles was geëindigd (vierde).

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen