Premium

Column Fit blijven: Alleen is ook maar alleen

Column Fit blijven: Alleen is ook maar alleen

Leefstijlcoach Mijke Dirks helpt mensen fit te blijven. Ze geeft hier wekelijks advies.

Wij mensen zijn over het algemeen kuddedieren en gedijen het beste in een groep. De een heeft een hele rits vrienden en naasten, de ander een handje vol mensen die dichtbij staan. Maar wat als er in je leven helemaal geen sprake is van mensen die naast je staan? Wat als je dagen gevuld zijn met leegte?

Bekend is dat veel oudere mensen te kampen hebben met eenzaamheid, zelfs als ze een gezin hebben. Want helaas wil het feit dat je kinderen hebt niet automatisch betekenen dat je niet eenzaam bent. Gelukkig wordt er wel steeds meer aandacht aan besteed door de media en wordt zo het onderwerp meer bespreekbaar.

Want eenzaamheid is wellicht niet iets waar je makkelijk over praat of aangeeft dat je daar mee te maken hebt. Terwijl dat wel zou helpen. Soms is eenzaamheid duidelijk. Bijvoorbeeld wanneer iemand alleen achterblijft na het overlijden van een partner.

Natuurlijk betekent alleen zijn niet meteen dat iemand eenzaam is. Maar eenzaamheid kan ook verborgen aanwezig zijn. Want het hebben van een partner, gezin of onderdeel zijn van een gemeenschap is geen garantie om niet eenzaam te zijn. Je eenzaam voelen kan komen door het feit dat je je niet gezien voelt, niet begrepen of gehoord.

Voel jij je eenzaam, praat er dan over met bijvoorbeeld jouw huisarts.

Denk jij dat iemand in je omgeving eenzaam is? Schroom niet om op diegene af te stappen. Uiteindelijk willen we toch allemaal gezien en gehoord worden. Want alleen is ook maar alleen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.