Premium

Basketballer Scott Kraaijenbosch geniet van tweede seizoen bij ’fris en geprikkeld’ Racing Beverwijk: ’Ik vind dat je altijd moet blijven dromen’

Basketballer Scott Kraaijenbosch geniet van tweede seizoen bij ’fris en geprikkeld’ Racing Beverwijk: ’Ik vind dat je altijd moet blijven dromen’
Scott Kraaijenbosch (l) probeert in de wedstrijd tegen SBU de bal naar Dennis Roos (r) te spelen.
© Ron Pichel Fotografie
Beverwijk

Scott Kraaijenbosch (21) leefde twee jaar geleden een seizoen lang als topsporter bij een talententeam in Italië. Tegenwoordig heeft hij zijn draai gevonden tussen de volwassenen bij Racing Beverwijk.

Stiekem denkt hij er nog wel eens aan, een leven als professioneel basketballer, waar dan ook ter wereld. Spaarndammer Scott Kraaijenboch geeft eerlijk toe dat die droom nog niet helemaal vervlogen is. Maar realistisch is hij ook wel weer. „Ik ben nu 21, het wordt natuurlijk steeds lastiger”, zegt de speler van Racing Beverwijk als hij nog even uitpuft van de slijtageslag tegen koploper SBU (84-88 na verlenging). Maar ik vind dat je altijd moet blijven dromen.”

Nog niet zo heel lang geleden werkte Kraaijenbosch in het buitenland aan het realiseren van die droom. Nadat hij in de jeugd voor Triple Threat en later Akrides speelde, lonkte in 2017 ineens een internationaal avontuur. Een jaar daarvoor speelde hij mee bij twee jeugdtoernooien in Spanje, waar hij werd opgemerkt door een scout van een Italiaans team. De toen 17-jarige Kraaijenbosch maakte nog niet direct de overstap - eerst moest hij nog zijn schooldiploma halen - maar in 2017 verhuisde hij naar het Italiaanse Fabriano, een kleine stad in het midden van het land.

Daar zag hij een glimp van het haast spartaanse leven van een topsporter. Het was, zoals hij zelf zegt, ’elke dag slapen, eten en trainen’. „Ik werd echt in het diepe gegooid. Je bent 18 jaar en ineens moet je het allemaal zelf uitzoeken. Ik woonde samen met mijn teamgenoten in een oud klooster. Iedereen was daar de hele dag alleen maar bezig met basketbal.” Het was dus behoorlijk pittig, maar Kraaijenbosch had het niet willen missen. „Ik wilde graag door, maar ik moest ook aan mijn maatschappelijke carrière denken. Daarom ben ik ik weer terug naar Nederland gegaan.”

Die maatschappelijke loopbaan heeft hij inmiddels gevonden als assistent-makelaar. Het basketbalvuur bleef na zijn terugkeer echter branden. Eerst speelde hij voor een U21-team in Rotterdam, waarna hij de overstap maakte naar Beverwijk. Daar had hij het in het eerste jaar, waarin de ploeg degradeerde uit de promotiedivisie, behoorlijk lastig. „Er zit een groot verschil tussen jeugd en heren. Bij de heren wordt elke fout meteen afgestraft. Daar heb ik aan moeten wennen, maar ik vond het wel uitdagend.”

Dit jaar heeft zijn team een behoorlijk ander gezicht. Hoewel ervaren krachten als Lennart Meijland en Dennis Roos nog altijd een sleutelrol spelen, ligt de aandacht bij Racing Beverwijk er vooral op dat de jonge spelers zich ontwikkelen. Dat gaat langzaam maar zeker de goede kant op. ”We zijn fris, nieuw en geprikkeld. Er zit veel meer in dit team, we moeten onszelf alleen vaker echt vanaf minuut 1 laten zien.”

Lees hier de digitale editieVolg ons