Premium

Hulp in de digitale wereld voor iedere inwoner van West-Friesland

Hulp in de digitale wereld voor iedere inwoner van West-Friesland
Dick de Vries en Norma Stapel staan een bezoeker van de Formulierenbrigade te woord: ,,Soms zijn mensen compleet het overzicht verloren.”
© Foto Theo Groot
Hoorn

Iedere inwoner van West-Friesland moet binnen afzienbare tijd hulp krijgen om de weg te vinden in de digitale wereld. Dat is het streven van de Formulierenbrigade, een groep van vrijwilligers die nu alleen nog actief is in Hoorn en Medemblik.

,,Dit jaar komt er sowieso één gemeente bij. Bij de vier andere is ook veel belangstelling”, zegt Norma Stapel van VrijwilligersNH. Bezoekerscijfers bewijzen dat er onder de doelgroep – vooral minima, anderstaligen en statushouders – een steeds grotere vraag is naar gratis ondersteuning.

In Hoorn, waar de service sinds 2017 wordt geboden, klopten vorig jaar 209 mensen aan die zelfstandig de weg niet weten te vinden in de digitale wereld van instanties als gemeente, UWV en hoogheemraadschap. Daarbij gaat het om toeslagen (zorg, huur, kindgebonden budget), kwijtscheldingen, aangiften en sport- en cultuurpas. Het jaar ervoor kwamen er 135 mensen langs. In Medemblik, waar in 2018 werd gestart, werden vorig jaar 243 mensen geholpen. Sinds oktober kwam er een tweede locatie bij. In Hoorn startte deze maand een tweede wekelijks spreekuur. Inwoners kunnen terecht in de bibliotheek, maar nu ook in het wijklab in de Grote Beer. Vanaf 2 maart wordt twee maanden lang in beide gemeenten voor het eerst ondersteuning aangeboden bij belastingaangifte.

Pensioen

Dick de Vries werkte bijna dertig jaar bij uitkeringsinstantie UWV. Sinds hij vorig jaar met pensioen ging zet de Hoornaar zich in als vrijwilliger voor de Formulierenbrigade in Hoorn. Als geen ander snapt De Vries hoe mensen kunnen vastlopen in de digitale wereld van (overheids)instanties. ,,Anderstaligen zoals statushouders uit Syrië en Eritrea begrijpen absoluut niet wat er van hen wordt gevraagd. Maar ook voor minima, die soms niet eens beschikken over een computer, is de drempel vaak te hoog om zelf bijvoorbeeld zorgtoeslag aan te vragen of voor kwijtschelding van gemeente en hoogheemraadschap in aanmerking te komen.”

Hij maakt deel uit van de brigade in zijn woonplaats. Die bestaat uit negen vrijwilligers, die getraind zijn en bekend met de vragen waar bezoekers mee op de proppen komen. Via een rooster worden ze bij toerbeurt ingedeeld voor het wekelijkse spreekuur in de bibliotheek (maandag 14-16 uur) en wijklab Grote Waal (donderdag 14-16 uur). Die laatste locatie is er, op initiatief van het wijklab, sinds deze maand bijgekomen. ,,In deze wijk wonen veel mensen die behoren tot de doelgroep”, weet Norma Stapel van VrijwilligersNH.

Niet zo handig

In Hoorn zijn ook de bibliotheek, gemeente en BuroFlo (onderdeel WilgaerdenLeekerweideGroep) betrokken bij de Formulierenbrigade. Stapel: ,,Het idee is ontstaan bij de bibliotheek. Die kreeg steeds meer vragen van bezoekers die niet verder kwamen op de computers die daar staan.

Veel formulieren moeten digitaal worden ingevuld. As je moeite hebt met de Nederlandse taal én digitaal niet zo handig bent loop je zo vast”, aldus Stapel.

In Nederland draaien inmiddels 69 Formulierenbrigades. Waaronder dus ook in Hoorn en Medemblik. En de verwachting van Stapel is dat de vijf andere gemeenten in West-Friesland zich binnen afzienbare tijd ook aansluiten.

Het initiatief draait op een jaarlijkse subsidie van 5000 euro per gemeente waar de vrijwilligers actief zijn. In het startjaar is dat 9000 euro vanwege onder meer aanschaf van laptops en toebehoren. Overigens worden inwoners van buiten Hoorn en Medemblik die aankloppen niet geweerd.

De ervaring leert dat bezoekers bijna altijd aankloppen met meer dan één hulpvraag. Dick de Vries weet er alles van: ,,Ze weten niet wat ze allemaal moeten meenemen. Hoe ze formulieren kunnen uploaden. Soms hebben ze een echtscheiding achter de rug, zitten in de schuldhulpverlening en kunnen niet terugvallen op een sociaal netwerk. Ik maak het mee dat ze met een stapeltje ongeopende enveloppen bij ons langskomen. Ze zijn overvoerd geraakt en het overzicht compleet verloren.”

Ook Medemblik beschikt over een Formulierenbrigade van negen vrijwilligers. In 2018 wordt wekelijks (woensdag, 10-12 uur) spreekuur gehouden in het gemeentehuis in Wognum. Vanaf oktober vorig jaar kunnen inwoners wekelijks (dinsdag 10-12 uur) ook terecht in Medemblik, op de locatie Sint Maartenshof 36.

Overigens werken de brigades nauw samen met de gemeentelijke afdelingen preventie en schuldhulpverlening. Veel bezoekers worden verwezen door WerkSaam, die voor de zeven gemeenten aanvragen voor een bijstandsuitkering beoordeelt. ,,Wie zaken niet goed regelt loopt misschien geld mis of krijgt niet de juiste hulp waardoor problemen verder toenemen. Soms is het voldoende als wij een ingevuld formulier controleren. Daardoor kunnen mensen het een volgende keer mogelijk zelfstandig. En als dat niet lukt, kunnen ze altijd weer aankloppen”, aldus Stapel.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen