Premium

Twee partijen zijn op zoek naar opvolger Jaeger: ’Volgende week nieuwe wethouder presenteren in Hilversum? Dat is onhaalbaar’

Twee partijen zijn op zoek naar opvolger Jaeger: ’Volgende week nieuwe wethouder presenteren in Hilversum? Dat is onhaalbaar’
De opvolging van Wimar Jaeger is nog een groot vraagteken.
© foto studio kastermans / danielle van coevorden
Hilversum

Zowel Hart voor Hilversum als D66 is op zoek naar een geschikte kandidaat om aftredend wethouder Wimar Jaeger (D66) op te volgen. De bedoeling was om de opvolger van Jaeger volgende week tijdens de raadsvergadering te presenteren, maar dat lijkt schier onhaalbaar.

„De voorzitter van D66 (Joost Koelega, red.) was iets te voorbarig toen hij vorige week riep dat dat wel ging lukken”, aldus Jan Slingerland, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum. „Volgende week een nieuwe wethouder presenteren? Dat is onhaalbaar. Het is een lastige zoektocht naar een nieuwe wethouder, bij D66, maar ook zeker bij Hart voor Hilversum”, weet Slingerland.

Selectie

Zijn partij is wel hard op zoek naar een geschikte kandidaat. „Tot afgelopen zondag konden geïnteresseerden zich aanmelden. Uiteindelijk hebben ongeveer tien mensen zich aangemeld. Wie dat dan zijn? Op namen kan ik niet ingaan, maar een deel is van binnen de partij en een deel van daarbuiten”, aldus de fractievoorzitter, die eerder al aangaf zelf die ambitie niet te hebben. „De selectie is nu gaande, dat doet het bestuur van de vereniging”, legt Slingerland uit.

Op de vraag of het niet raar is dat ook D66 een vacature heeft opengesteld, antwoordt Slingerland dat dat in zijn ogen niet zo gek is. „We zijn nog aan het overleggen binnen de coalitie wie de vrijgekomen post gaat invullen.” Beide partijen gaan dus een kandidaat leveren, waarna wordt gekeken wie de beste optie is.

Vervanger

„Wat ik kan zeggen is dat we zondag goede kandidaten hebben gesproken en we gaan er deze week mee verder, dus nu heb ik nog niets te melden”, aldus Joost Koelega. Op de vraag of zijn partij dus de opvolger gaat leveren: „Onze wethouder gaat afscheid nemen, en dus dragen wij een goede vervanger aan.”

In de vacature laat D66 weten op zoek te zijn naar een wethouderskandidaat voor de portefeuille Media, Cultuur, Economie en Regionale samenwerking. Dat wil dus zeggen: de portefeuille die ook Jaeger onder zijn hoede had. Van een mogelijke shuffle van portefeuilles, zoals geruchten deden vermoeden, lijkt dus geen sprake. D66 is op zoek naar ’een energieke, communicatieve, collegiale bestuurder, die inspireert en kiezers en leden aan de partij weet te verbinden.’ Het moet een ’bruggenbouwer’ zijn en iemand die korte lijnen kan onderhouden met de landelijke politiek, provincie en rijksoverheid.

Fulltime

De kandidaat voor D66 moet nu al wonen in Hilversum of in de regio en moet een ’aantoonbare relatie hebben met de stad’. Daarnaast moet de gegadigde meteen fulltime beschikbaar zijn en over de nodige ervaring beschikken.

Lees hier de digitale editieVolg ons