Premium

Angstig avontuur Anja Tol; salmonellabacterie wordt handbalster bijna fataal tijdens vakantie op Curaçao. ’Ik dacht op een zeker ogenblik echt dat het klaar was. Zo erg is het geweest’

Angstig avontuur Anja Tol; salmonellabacterie wordt handbalster bijna fataal tijdens vakantie op Curaçao. ’Ik dacht op een zeker ogenblik echt dat het klaar was. Zo erg is het geweest’
Anja Tol: ,,Ik wil vooral gezond worden en weer genieten.’’
© Foto Erik Rietman
Volendam

Voor Anja Tol is handbal even bijzaak. De speelster van eredivisionist Volendam is al blij dat ze de wedstrijden van haar ploeg vanaf de tribune kan bekijken. Tijdens een vakantie op Curaçao – die in het teken moest staan van zon, strand en relaxen – werd een stukje kip haar bijna fataal. Net op tijd werd ontdekt dat de steeds zwaardere ziekteverschijnselen te wijten waren aan een salmonellabacterie.

,,Je verwacht een hoop gezelligheid, witte stranden en palmbomen en de eerste vier dagen lag ik goed op schema”, begint Tol. De lach op haar gezicht verhult niet dat de handbalster een hele zware en angstige periode achter de rug heeft.

,,Na vier dagen vakantie werd ik ziek. Niets ernstig, dacht ik nog toen ik diarree kreeg. Een buikgriepje op vakantie, dat gebeurt wel vaker. Ik werd echter steeds zieker, begon over te geven en kreeg ook hoge koorts. We besloten toch maar de arts te bellen. Die zei dat er een virus heerste op het eiland en het resort. ‘Je bent nog niet uitgedroogd en hebt waarschijnlijk dat virus, dus ik schrijf wat medicijnen voor en dan knap je vanzelf op’. Daar ging ik maar vanuit.”

De medicijnen hielpen echter niet en uiteindelijk werd besloten een ambulance te bellen. ,,Ook in het ziekenhuis was de eerste diagnose dat het waarschijnlijk ‘het virus was dat heerste’. De artsen besloten voor de zekerheid om toch wat bloed af te nemen.’’

Pas toen de uitslag van de bloedtest binnenkwam gingen de alarmbellen af. ,,Het bleek toch veel erger dan gedacht. Ik was al door mijn reserves heen en mijn nierfunctie was dusdanig slecht dat ik geen dag later had moeten komen. Dan waren mijn nieren ermee gestopt.”

,,Mijn familie was behoorlijk in paniek, want het ging echt heel slecht met me. Na twee dagen in het ziekenhuis kreeg ik eindelijk de juiste medicijnen. Inmiddels was ik dus al een goede week ziek en er was nog weinig van me over. Na vijf dagen mocht ik terug naar het resort. Het was wel medisch noodzakelijk dat er iemand bij me bleef. Ook toen we eigenlijk al naar huis moesten en genoodzaakt waren langer te blijven. Op het moment dat ik daadwerkelijk naar huis ging, was er geen medische noodzaak meer en dus moesten we dat extra ticket ook nog eens betalen.”

Af en toe heeft Tol een goede dag, maar er zitten nog veel slechte dagen tussen.

,,Het eerste doel is vooral om weer op te knappen. Mijn werk gaat voor en dat heeft de prioriteit boven handbal. Het is sowieso de vraag of ik dit seizoen nog kan handballen. Mijn spieren zijn helemaal weg. Om eerlijk te zijn, hou ik me daar ook niet mee bezig. Als je zoiets meemaakt, besef je ineens heel goed dat handbal – hoe leuk het ook is – een spelletje is. Ik wil vooral gezond worden en weer genieten, want ik dacht op een zeker ogenblik echt dat het klaar was. Zo erg is het geweest.”

Tol heeft heel veel steun van haar vriend, familie en vriendinnen. Die helpen haar er zo snel mogelijk weer bovenop te komen.

,,Ik gun dit niemand en adviseer mensen daarom ook om echt goed op te letten wat ze eten als ze op vakantie zijn. Verder is het heel belangrijk dat je op je intuïtie afgaat. Dat je jezelf niet zo snel laat afschepen met ‘het is een virus’, maar er op staat dat er grondig onderzoek wordt gedaan.”

Lees hier de digitale editieVolg ons