Premium

Kandidaten van het niveau Koen Schuiling willen geen burgemeester van Den Helder worden, zegt Chris Aalberts

1/2
Den Helder

Helderse politici moeten niet verwachten dat iemand van ’het niveau Koen Schuiling’ burgemeester van Den Helder wil worden. Gaat niet gebeuren, zegt Chris Aalberts.

Aalberts is docent politieke communicatie aan de Erasmus Universiteit. Als journalist van The Post Online volgde hij de Helderse politiek in 2017 en 2018 op de voet. In het boek ’Palermo aan het Marsdiep’ analyseerde hij de politieke situatie in zijn geboortestad. Dat de zoektocht naar een nieuwe burgemeester is afgebroken wegens een gebrek aan geschikte kandidaten, verbaast hem niets: „Schagen of Alkmaar zijn courantere plekken voor ervaren mensen. Ik denk dat alle gedoe van de afgelopen jaren een rol heeft gespeeld. Den Helder heeft toch het imago van een stad waar er politiek een hoop gebeurt. Als je je als kandidaat hebt ingelezen, weet je dat Koen Schuiling in Den Helder onder enorme druk heeft gestaan. Dan krijg je op zo’n vacature mensen die nergens anders burgemeester kunnen worden. De gemeenteraad heeft geen hoog niveau, dat niveau trek je aan. Koen Schuiling was de hoofdprijs, dat niveau krijg je niet terug. Het is onzin om dat te verwachten.”

Stekker

Nog voordat de Helderse vertrouwenscommissie de kandidaat-burgemeesters had gesproken, is de stekker uit de procedure getrokken. ’Een te beperkt aantal benoembare kandidaten’ is de reden, zegt Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk.

Raadsgriffier Menno Huisman begeleidde het sollicitatieproces in Den Helder: „De vertrouwenscommissie had de kandidaten nog niet gesproken. De commissaris inventariseert de sollicitaties en maakt een inschatting van de benoembaarheid van de kandidaten. Voor de ene gemeente kunnen er tussen de sollicitanten benoembare kandidaten zitten, voor een andere weer niet. Het liefst heb je drie benoembare kandidaten, voor als er eentje afvalt. De commissaris heeft zijn inschatting besproken met de vertrouwenscommissie. In overleg is besloten om de procedure voortijdig stop te zetten. Je wilt ook voorkomen dat mensen beschadigd raken.”

Profielschets

Burgemeester Jeroen Nobel blijft vanwege de ontstane situatie langer aan als waarnemer in Den Helder. In het najaar wordt naar verwachting een nieuwe procedure opgestart. Er komt een nieuwe profielschets. Huisman verduidelijkt: „De bestaande profielschets krijgt een update. Misschien worden de competenties scherper neergezet. Toen deze profielschets werd opgesteld, hadden we het Helders Perspectief niet. Dat wordt in de nieuwe profielschets opgenomen.” Het Helders Perspectief is een initiatief van de gemeente Den Helder en een aantal partners om mensen van buiten naar de gemeente te trekken. Zij krijgen een compleet pakket aangeboden: van banen tot scholen en sportclubs.

Voor de raadgriffier staat niet vast dat het imago van Den Helder heeft gezorgd voor de magere oogst van negen kandidaten. Waartussen dus onvoldoende benoembare kandidaten zaten. „Burgemeester Hulman is niet op een fijne manier vertrokken. Daarna kregen we een waarnemer. In de sollicitatieprocedure hebben zich veertien kandidaten gemeld. Daar is burgemeester Schuiling uit gekomen. Aan de aantrekkelijkheid van de stad kan het niet liggen. De stad is veel dynamischer, veel positiever dan voor het moment dat burgemeester Schuiling aantrad. Eigenlijk is er geen peil op te trekken. Een burgemeestersprocedure is net als de procedure voor een andere baan. Zo’n sollicitatieoproep moet je maar net onder ogen komen.”

Rumoer

Huisman vindt dat met wat meer rumoer mag worden verkondigd dat Den Helder op zoek is naar een nieuwe burgemeester. „Daar ligt ook een verantwoordelijkheid voor de commissaris. En we moeten het daar met de factievoorzitters over hebben. Den Helder is niet zomaar een gemeente. Provincie en Rijk steken veel geld in De Helder en in de Kop van Noord-Holland zijn wij een belangrijke partner.”

Fractievoorzitter Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) was lid van de inmiddels ontbonden vertrouwenscommissie: „Het aantal sollicitanten was best aan de lage kant. En de groep was niet divers genoeg. Er zaten bijvoorbeeld geen vrouwen tussen. In deze tijd is dat vreemd. Je moet het zien als een fruitmand waar alleen appels in zitten. Het is fijn als er ook een banaan en een peer tussen zitten. Dan heb je wat te kiezen.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen