Premium

Gemeente Hoorn koopt gebouw De Haai op Visserseiland alsnog

Gemeente Hoorn koopt gebouw De Haai op Visserseiland alsnog
De Haai, gezien vanaf de steiger die ook de officiële aanlandingsplaats is voor slachtoffers van incidenten op het water.
© Foto Mediahuis / Eric Molenaar
Hoorn

De gemeente Hoorn heeft alsnog overeenstemming bereikt met de eigenaren van De Haai op het Visserseiland over aankoop van het pand. Als de gemeenteraad op 24 maart akkoord gaat, wisselt De Haai voor een bedrag van 275.000 euro, kosten koper, van eigenaar.

De gemeenteraad, met name de Fractie Tonnaer, heeft lange tijd aangedrongen op de ’strategische’ aankoop van het pand. Voorstanders van aankoop willen op die manier ongewenste ontwikkelingen op deze plek voorkomen.

De gemeente had De Haai eind 2016 al kunnen kopen. De toenmalig eigenaar, stichting Regionaal Waterskicentrum Noord-Holland, heeft het toen tot twee maal toe schriftelijk aangeboden. Door ’interne fouten’, schreef het college later, werd dat niet tijdig afgehandeld.

De Haai kwam in 2017 in handen van ondernemers Pierre Komen en Patrick Avontuur. Die maakten een plan om het bestaande restaurant op de eerste verdieping te voorzien van een overdekt terras rondom, met glazen wanden. Dat plan ging in de ijskast, toen zij door ambtenaren op het spoor werden gebracht, zoals ze zelf verklaarden, van de mogelijkheid van nieuwbouw van een paviljoen op de kop van het Visserseiland.

Ruilen

Het liefst hadden zij De Haai met de gemeente willen ruilen voor de grond voor het paviljoen, maar dat zag het college niet zitten. In 2018 zegden de eigenaren van De Haai de huurovereenkomsten met reddingsbrigade Notwin, waterskivereniging De Haai en onderwatersportvereniging Nekton op. Die clubs huren op de begane grond ruimten sinds 1964 (de waterskivereniging) en 1987. Zij spanden een rechtszaak aan tegen de huuropzegging en de eis tot ontruiming en wonnen die.

Haai Society

In oktober 2018 opende in De Haai, na vernieuwing van het restaurantgedeelte, de ’private beach club’ The Haai Society. Aanvankelijk exclusief voor leden, maar sinds begin dit jaar voor iedereen open, als ’eet-lounge-brasserie-café’. De nieuwe exploitanten zijn Linne van Straten en haar dochter Brynn. Ze zijn druk bezig hun restaurant onder de aandacht van het grote publiek te brengen en hebben hiervoor onder meer via WFdeals.nl een aanbieding gelanceerd om met 50 procent korting een driegangendiner à la carte te komen nuttigen.

Linne van Straten is op de hoogte van de voorgenomen verkoop. Het restaurant blijft in elk geval tot eind dit jaar op deze plek open en ze hoopt naar een andere locatie in de stad te kunnen verhuizen. ,,We blijven sowieso bestaan. Mensen zijn enthousiast over het concept en het huiskamergevoel.’’

Notwin

Het vrijkomen van de eerste verdieping (en de tweede, die alleen via het restaurant toegankelijk is) biedt misschien mogelijkheden voor de zittende huurders. In elk geval reddingsbrigade Notwin heeft interesse. ,,Wij kampen met ruimtegebrek’’, zegt Vincent Tigchelaar, die voorzitter is van de afdeling Varend Redden, de ’operationele tak’ van Notwin. Die wordt met de reddingsboten Rolf en Hayo 60 tot 70 keer per jaar ingezet voor hulpverlening aan watersporters op het Markermeer. De vrijwilligers van Notwin zijn ook actief voor de veiligheid van evenementen op of bij het water. De reddingsbrigade maakt verder deel uit van de Nationale Reddingsvloot van Reddingsbrigade Nederland, die bij overstroming wordt ingezet voor evacuatie en hulpverlening.

Te weinig ruimte

Tigchelaar: ,,De plek waar we zitten is een ideale locatie, zo naast de steiger die een officiële aanlandingsplaats is voor slachtoffers van incidenten op het water. Maar we beschikken al een tijdlang eigenlijk over te weinig ruimte. De kleedkamer dient ook als opslag voor een deel van de overlevingspakken, dekens en brancards die moeten drogen. De instructieruimte wordt ook gebruikt als vergaderruimte en voor communicatie bij een inzet en ook daar ligt materiaal te drogen. De reddingspost wordt ook veel gebruikt voor opleidingen en oefenmomenten, en overleg over evenementen en eigenlijk kun je niks gelijktijdig plannen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen