Premium

Het hele flatdak vol zonnepanelen, zonder dat er een cent subsidie aan te pas is gekomen

Het hele flatdak vol zonnepanelen, zonder dat er een cent subsidie aan te pas is gekomen
De zonnepanelen op het dak van de flat.
© Foto aangeleverd
Schagen

Om ze te zien moet je een drone de lucht in sturen, maar ze liggen er toch echt. Zo’n 279 zonnepanelen doen hun werk op het dak van het zogenoemde zigzagcomplex aan het Regioplein in Schagen.

Een fiks project, waar de bewoners trots op kunnen zijn, meldt voorzitter Jan Schölzel van de Vereniging van Eigenaren (VVE). Er is namelijk geen cent subsidie aan te pas gekomen. „We hebben het allemaal betaald uit onze eigen reserves.”

Duurzaamheid

In totaal heeft het ruim 150.000 euro gekost, weet Schölzel. „Inclusief btw, het komt neer op een bedrag van iets meer dan 2286 euro per woning.” Hoofddoel was de duurzaamheid, zegt de voorzitter.

„Maar het levert voor de bewoners ook een mooie besparing op de energierekening op natuurlijk. In totaal zou dat kunnen gaan om zo’n 250 euro per jaar.”

Huurders

Het was best een klus om het voor elkaar te krijgen, meldt de voorzitter. In het flatcomplex zitten namelijk koop- en huurwoningen. „Dat maakt het een beetje lastig natuurlijk.”

In totaal zitten er 55 koopappartementen en vijftien huurflats in het complex. De huurwoningen zijn van Wooncompagnie, dat in eerste instantie de boot een beetje afhield.

Vergoeding

„Ze zagen het niet echt zitten, maar zijn later toch meegegaan. Als eigenaar is Wooncompagnie natuurlijk gewoon lid van onze vereniging, dus ze hebben ook zeggenschap.”

Van de huurders vraagt Wooncompagnie maandelijks een vergoeding van €7,50 voor de zonnepanelen. Schölzel: „Van de vijftien huurders doen er dertien mee.” Op het moment dat de andere twee huurders hun woning verlaten worden die alsnog aangesloten op de panelen. „De leidingen liggen er al.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen