Premium

Rode kaarten in stormachtige slotfase zorgen ervoor dat eerste derby tussen ’t Gooi en Hilversum sinds 1964 toch nog een spektakelstuk wordt [video]

Rode kaarten in stormachtige slotfase zorgen ervoor dat eerste derby tussen ’t Gooi en Hilversum sinds 1964 toch nog een spektakelstuk wordt [video]
Hilversum

De reporter van deze krant die in 1964 verslag deed van een historisch duel tussen ’t Gooi en FC Hilversum wond er destijds geen doekjes om: „De 5000 toeschouwers hebben gezien hoe de derby een wedstrijd werd van de verdedigingen. De uitslag gaf de verhouding in het niet bepaald geïnspireerde spelletje voetbal, goed weer. De confrontatie bracht niet het aantrekkelijke voetbal dat we deze middag hadden verwacht.”

Een derby is niet altijd goed, en dat was toen ook al niet. De wedstrijd van zaterdag - 56 jaar na dato - was niet anders. Toegegeven, de wind speelde vooral de technische spelers parten. Wat overbleef: veel onzuivere passes en rommelige situaties.

Tót de zestigste minuut. De rode kaart voor Serçan Ozturk wegens natrappen - ,,een ongelukkige reactie, geel volstond’’, vond de dader zelf - deed de vlam in de pan slaan en was het sein voor de thuisclub om de toeschouwers toch nog het derbygevoel mee te geven.

Aanvankelijk leek Hilversum de gedoodverfde winnaar. Nadat de beide clubs en de vijfhonderd toeschouwers één minuut lang op indrukwekkende wijze oud-speler Nico la Maître herdachten, die voor aanvang van de eerder vastgestelde wedstrijd op 25 januari op de tribune overleed, waren de mannen van Ferry Marks en Richard Lensen de bovenliggende partij, die weinig te vrezen had van ’t Gooi.

De voorsprong, in de 37ste minuut, was dan ook verdiend. Nadat de 17-jarige invalkeeper Bas van Beek - eerste doelman Boy Mulder had zijn vakantie al gepland - een vrije trap van Nourdin Bourazma van zijn borst liet stuiteren, profiteerde Abdel Arraiss dankbaar: 0-1.

Van Beek revancheerde zich daarna voortreffelijk en behoedde ’t Gooi voor een grotere achterstand. Dat viel ook de Hilversumse voorwaartsen te verwijten. Dat die ruimere voorsprong er niet kwam, brak de groen-witten later nog flink op.

Rode kaarten in stormachtige slotfase zorgen ervoor dat eerste derby tussen ’t Gooi en Hilversum sinds 1964 toch nog een spektakelstuk wordt [video]
Jeffrey Bartijn (’t Gooi) heeft zijn zinnen gezet op het speeltuig dat FC Hilversum-aanvoerder Rick van der Velden nu nog aan de voet heeft.
© Foto Ben Den Ouden

’t Gooi kreeg even voor rust al meer grip op de wedstrijd, maar pogingen van Ozturk en Steve Poort strandden. Na de hervatting werd het meer een wedstrijd en toen de overigens vrij onzichtbare Ozturk mocht gaan douchen, brak de geel-zwarte storm pas echt los.

Toen ook nog de energieke, maar geïrriteerde aanjager Uzir Ilbay vlak voor tijd rood kreeg van een gedecideerde scheidsrechter Vriesenga („Het trappen van een medespeler is ook een overtreding”), werd het voor ’t Gooi met twee spelers minder wel erg moeilijk. Hilversum kreeg de kansen nog wel, maar Van Beek bleek een uitstekende sta-in-de-weg.

De rode kaart van Illbay bleef een mysterie. ’t Gooi-aanvoerder Bram Sleven, het vermeende ’slachtoffer’: „Het lijkt me handig om daar nu even niets over te zeggen. Weet je, al met al vind ik het toch wel een terecht gelijkspel. We begonnen weer net zo slap als tegen Altius, maar na de 0-1 pakten we het toch wel goed op en kwamen we weer in de duels.”

Uiteindelijk kwam diep in blessuretijd toch nog de enorme ontlading voor de tot negental gereduceerde thuisploeg, nadat eerst bij Hilversum ook Gerrit Snijders nog moest inrukken na een te harde tackle die hem zijn tweede kaart opleverde. Een verloren voorzet kon door invaller Farid Butera nog net over de lijn worden gekopt: 1-1.

’t Gooi-trainer Ed Otten: „Ik denk dat wij met tien man nog de bovenliggende partij waren, maar Hilversum speelde de kansen wel heel slecht uit. Dat gaf ons weer de kans om te stunten in de laatste seconden. We hebben ervoor gestreden, iedereen is nu kapot en dat is ook wel weer mooi. En over de rode kaarten gaan we het dinsdag nog wel hebben.”

Hilversum-coach Richard Lensen was niet écht blij: „Je moet gewoon je kansen benutten. Overtalsituaties die we niet verzilveren, vooral op het einde, dat mag niet. Dan gaat ’t Gooi opportunistischer spelen, komt er emotie bij en ruiken ze een resultaat. Leuke derby, maar ik zie het als een verliespartij.”

Otten kreeg een glimlach niet van zijn gezicht, maar moest ook reëel zijn: „Tevreden met een punt, zeker, wij kijken toch naar onderen. Als ik wissel, worden we op dat moment zwakker. Met alle respect, maar de selectie is te smal om bovenin mee te draaien. Ik heb bijgetekend, maar we hebben wel versterking nodig.”

’t Gooi-FC Hilversum 1-1

37. Arraiss 0-1, 90+6. Butera 1-1.

Rode kaarten: 60. Ozturk (’t Gooi), 85. Ilbay (’t Gooi), 90+2. Snijders (FC Hilversum, 2x geel).

’t Gooi: Van Beek; Van Dijk (80. Satikboga), Poort (44. Butera), Ehrenburg, Bartijn (68. Mbowe); Illbay, V.d. Schagt, Sleven; Benhammou, Ozturk, Yildirim.

FC Hilversum: De Beer; V.d. Heuvel, Arraiss, Ruiter, Muis (86. Zieltjens); Snijders, Bourazma, Dorresteijn, Van der Velden; Harsevoort (75. Floor), El Mazouji.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen