Premium

Veroorzaker van gasexplosie in leegstaand pand in Hoorn zit vast tot hij kan worden opgenomen in een psychiatrische instelling

Veroorzaker van gasexplosie in leegstaand pand in Hoorn zit vast tot hij kan worden opgenomen in een psychiatrische instelling
Brandweer in het pand aan de Johannes Poststraat.
© DNP.NU / Kevin Heide
Hoorn

Het gerechtshof in Amsterdam vindt dat de 54-jarige man uit Hoorn, die verantwoordelijk was voor een ontploffing en brand op 23 januari 2018 in een leegstaand pand aan de Johannes Poststraat in Hoorn, opgenomen moet worden in een psychiatrische instelling en behandeld moet worden.

De Horinees werd eerder in Alkmaar tot drie jaar cel veroordeeld. Hij ging hiertegen in beroep omdat hij vond dat het een ongeluk was en dat hij niet schuldig was aan de brand en de explosie. De man was tot grote verbazing van zijn raadsman niet aanwezig tijdens de zitting die al vaker verdaagd is. ,,Ik heb hem vrijdag nog gesproken en hij vertelde dat hij zou komen.”

De 54-jarige heeft psychische problemen en is al veel vaker met het strafrecht in aanraking geweest. Zijn advocaat stelt dat zijn cliënt nooit strafrechtelijk had mogen worden vervolgd: ,,Mijn cliënt heeft hulp nodig en geen celstraf.” De raadsman is dan ook blij met de zorgmachtiging.

De Horinees kwam op die bewuste dag in de problemen omdat hij geen onderdak had. Eerder was hij weggestuurd bij het Leger des Heils in Hoorn en zocht een plek om te slapen. Hij hoorde dat er op de Johannes Poststraat panden leegstonden en dat hij daar tijdelijk de nacht zou kunnen doorbrengen. Het was koud in het pand en hij draaide de verwarming open maar die deed het niet. Daarop onderzocht hij waar dat aan lag. Toen bleek dat de gaskraan dicht zat heeft hij die opengedraaid. Echter de verwarming gaf nog steeds geen warmte. Opnieuw ging hij kijken, maar ditmaal gebruikte hij zijn aansteker. Daarop ontplofte de boel. Achteraf bleek dat een aantal koperen gasbuizen waren weggehaald waardoor het gas was ontsnapt.

De Horinees liep ernstige brandwonden op en vluchtte het pand uit. Later kon hij worden aangehouden. Omdat hij geen hulp aanvaardde is hij de cel ingezet.

Lees ook: Man aangehouden na explosie leegstaand huis Hoorn

Zijn strafzaak in hoger beroep zal verder gaan wanneer de zorgmachtiging er ligt en de man kan worden opgenomen. Tot die tijd verblijft hij in de cel.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen