Premium

Koper huurhuis in Venhuizen krijgt boete na hennepteelt en illegale bewoning Polen

Koper huurhuis in Venhuizen krijgt boete na hennepteelt en illegale bewoning Polen
Venhuizen

De koper van een huurhuis in Venhuizen staat binnenkort voor de rechter als hij weigert een boete te betalen aan De Woonschakel van wie hij het huis heeft gekocht. Na de aankoop trof de politie hier een hennepkwekerij aan en De Woonschakel hierna Poolse bewoners.

De Woonschakel verkocht de woning op 30 april 2018 voor 141.100 euro. Het betreft een huis aan de Zeger Davidzonweg, waar de politie op 18 april 2019 op klaarlichte dag bij een inval de hennepkwekerij ontdekte. Tegenover media verklaarde de politie toen een verdachte te hebben aangehouden. De koper van het huis zei van niets te weten en bleek hier zelf niet te wonen.

Woning gesloten

Hij verhuurde het pand onder, wat op grond van de verkoopakte met De Woonschakel op straffe van een boete van tien procent van de aankoopsom verboden is. Op last van burgemeester Michiel Pijl werd de woning op 1 augustus voor twee maanden gesloten. Dit als signaal richting criminelen.

De Woonschakel had intussen in juli 2019 ontdekt dat het huis inmiddels bewoond werd door Polen. Zij kregen een conflict met de eigenaar. Die kreeg de woning pas na tussenkomst van de politie weer tot zijn beschikking. Daarmee was voor De Woonschakel de kous nog niet af. Want volgens de woningcorporatie heeft de koper met zijn handelswijze de koopovereenkomst overtreden.

Huis terugkopen

De Woonschakel legde de man 26 september 2019 tien procent boete op, vermeerderd met incassokosten en rente komt dit neer op 18.000 euro. Tegelijk bood De Woonschakel aan de woning terug te kopen, waarbij de boete van het aankoopbedrag wordt gehaald. De man kwam 20 november met een tegenvoorstel om slechts 5.000 euro te betalen.

Nadat De Woonschakel 9 januari van dit jaar conservatoir beslag heeft laten leggen op de woning om via de rechter de 18 mille betaald te krijgen, liet de man weten de woning wel terug te willen verkopen. Maar alleen als de boete niet meer betaald hoeft te worden, en als hij een huurovereenkomst krijgt om in het huis te wonen. De Woonschakel wil echter alleen het huis terugkopen met aftrek van het boetebedrag. De man hier laten wonen is uitgesloten omdat dit haaks zou staan op het beleid om henneptelers juist te weren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen