Den Helder krijgt voorlopig geen nieuwe burgemeester: de procedure is stopgezet omdat er niet genoeg goede kandidaten zijn

Jeroen Nobel. Hij blijft voorlopig aan als waarnemend burgemeester van Den Helder.

Jeroen Nobel. Hij blijft voorlopig aan als waarnemend burgemeester van Den Helder.© Archieffoto

Hedzer Faber
Den Helder

Den Helder krijgt voorlopig geen nieuwe burgemeester. De sollicitatieprocedure is stopgezet, laat de provincie weten in een persbericht.

Op verzoek van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Den Helder heeft de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geadviseerd de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester voortijdig stop te zetten. De minister heeft aan de commissaris laten weten dat hij heeft besloten met het verzoek in te stemmen.

Gelet op het beperkt aantal benoembare kandidaten ontbrak het vertrouwen en draagvlak in de vertrouwenscommissie om tot een gedragen voordracht van twee kandidaten te komen. De start van de nieuwe procedure voor de benoeming van een burgemeester is in het najaar van 2020 voorzien. Er volgt dan een hernieuwde openstelling van de vacature, waarvoor de gemeente een nieuwe profielschets zal opstellen.

Lees ook: Kandidaten van het niveau Koen Schuiling willen geen burgemeester van Den Helder worden, zegt Chris Aalberts

In de eerste profielschets werden genoemd als ’basiscondities’: integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig.

De commissaris van de Koning heeft in overleg met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad besloten om de huidige waarnemend burgemeester, Jeroen Nobel, als waarnemend burgemeester te laten aanblijven.

Nobel gaf eerder in een interview met deze krant aan niet de ambitie te hebben om de vorig jaar vertrokken Koen Schuiling op te volgen als burgemeester van Den Helder. ,,Ik heb met mijn vrouw afgesproken om geen ambt meer te aanvaarden voor zes jaar.’’ Maar ook: ,,Zeg nooit nooit.’’

Lees ook: Jeroen Nobel mag dan tijdelijk burgemeester zijn van de gemeente Den Helder, hij komt hier niet om achterover te leunen

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.