Premium

Column Niki Jacobs: Ik denk, dus ik bonobo

Column Niki Jacobs: Ik denk, dus ik bonobo

Niki Jacobs is zangeres, getrouwd en moeder van twee kinderen.

Mijn favoriete primaat is de bonobo, een mensaap die zeer veel gelijkenis heeft met de chimpansee. Gedacht wordt dat naast de chimpansee, de bonobo het meest verwant is aan de mens. En ik denk dat ook.

De bonobo is een geweldig dier en heeft een scala aan prachtige eigenschappen, waaronder het vermogen om conflicten op te lossen met genegenheid. Dit, en daarom hou ik meer van de bonobo, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de chimpansee die in conflictsituaties naar geweld grijpt. Daarnaast vind ik uiteindelijk het mooiste aan de leefgemeenschap van deze primaat het feit dat ze in een matriarchaat leven. Ofwel, de vrouwen hebben de broek aan. De bonobo is dus een zeer intelligent wezen.

Zij gebruiken liefde en seks om dichter bij elkaar te komen, om ruzies op te lossen en om spanningen te verdrijven. Lees: om verder te komen. Dit in tegenstelling tot de chimpansee die geweld gebruikt om te krijgen wat ze hebben wil. En precies daarin zit het verschil. Krijgen wat je hebben wilt óf als gemeenschap verder komen.

En ik denk de laatste tijd steeds vaker dat de mensheid te verdelen is in bonobo’s en chimpansees. Zij die willen krijgen waar ze denken recht op te hebben ten koste van de ander en zij die met elkaar verder willen komen. Het is een bescheiden constatering en ik ga daar ook verder niet eindeloos over door. Ik kan namelijk van een chimpansee geen bonobo maken.

Maar ik koester hoop; ik droom van een wereld vol bonobo’s. En draag daar zelf op een hele summiere wijze al jaren aan bij. Want terwijl u dit leest, ben ik met acht bonobo’s op stap. Acht prachtige Bonobo’s. We zijn een klein gezelschap van zielsverwanten, dat jaarlijks bij elkaar komt om te ’bonobo-en’. We kennen elkaar van kinds af aan en op dit moment zitten wij in Antwerpen voor onze jaarlijkse ’bonobo-treatment’. Want, man o man, wat hebben we dat als mens nodig.

Zodra wij met elkaar zijn, begint het plezier. We lachen - non-stop - en hebben net zoveel lief. Zonder dat het ooit fysiek wordt en dat is meteen ook het enige verschil met onze mensaap-vrienden; wij bonobo-en puur op geestelijk niveau. Voor mij zijn deze weekenden een soort euforische liefdesinjecties waar ik de rest van het jaar op teer.

Wij zijn een kleine gesloten gemeenschap. Wat ik daar mee wil zeggen is het volgende: er past geen aap meer bij. En tot de Oscar-uitreiking van afgelopen week dacht ik dat wij de enige openlijke bonobo’s waren. Maar de woorden van Joaquin Phoenix hebben dat veranderd. Ze deden me tevens beseffen dat er in deze wereld gelukkig veel meer bonobo’s zijn dan chimpansees. En soms heb je als bonobo die bevestiging nodig. ’Schiet te hulp met liefde en er zal vrede zijn.’ Maar dat weten u en ik toch allang? Zouden we dan toch allemaal familie van elkaar te zijn?

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.