Premium

Gaan er in de bollensector zware klappen vallen door het coronavirus? Telers vrezen er voor. ’Er wordt geen bloem meer gekocht in China’

Gaan er in de bollensector zware klappen vallen door het coronavirus? Telers vrezen er voor. ’Er wordt geen bloem meer gekocht in China’
Chinezen fotograferen massaal tulpen van West-Friese bollen die in China zijn geplant.
© Archieffoto Cees Beemster
’t Zand

Hoe lang nog? Dat is de grote vraag die de bollenexportbedrijven in deze regio voortdurend bezighoudt rond het coronavirus in China. Handel stagneert en geldstromen liggen stil. Dat zijn duidelijk aanwezige signalen. Veel bedrijven kunnen tegenvallers opvangen, maar de vraag is, voor hoe lang?

„China is na Noord-Amerika en Duitsland de grootste afnemer van bloembollen uit Nederland”, zegt voorzitter Henk Westerhof van de handelsbond voor bloembollen. „Voor Nederland dus een grote speler in de bloembollenhandel. Maar op dit moment vallen de zwaarste klappen in China zelf. Er wordt daar geen bloem meer gekocht door de Chinezen.”

Schadepost

De gevolgen voor de Chinese bollenbedrijven zijn duidelijk. Westerhof: „Bloemenkwekers en broeierijen daar blijven met enorme voorraden zitten. Een grote schadepost voor die bedrijven. Die krijgen de eerste klappen. Kunnen ze dat opvangen? Het zijn onze kopers, maar wat als ze straks geen geld meer hebben? Wat wordt het effect ervan op hier, in ons land? Dat weten we niet maar als het daar mis gaat, verliezen we een groot deel van een grote markt.”

Voor Boots Flowerbulb uit Hem is China een grote afnemer. Niet alleen van leliebollen, maar ook van de zogenoemde voorjaarsbloeiers: tulpen, narcissen, hyacinten, enz. Het hele jaar wordt er geleverd, vooral voor de Chinese broeierijen: de bollen worden er geplant en de broeierij levert de bloemen aan de Chinezen. Toptijd is tegen Chinees Nieuwjaar, op 25 januari. „Daarna is het een paar weken rustig en moet de handel weer op gang komen. Maar daarvan is nu geen sprake”, zegt Bonne Boots. „Alles ligt stil.”

Export

De export vanaf de rooitijd van de bollen in Nederland (juli, augustus) is voor China belangrijk om de bloemen richting het Chinese Nieuwjaar in bloei te hebben. „We hopen dat het tegen die tijd duidelijk is of de situatie in China is verbeterd”, aldus Boots. „Maar met ons inkoopbeleid van de Nederlandse kwekers hebben we er terdege rekening mee te houden. Dat geldt al helemaal voor specifieke bollensoorten die kwekers speciaal, met het oog op China, verbouwen. Dat kan verdraaid lastig worden.”

Boots signaleert nog een andere dreiging: „Op dit moment staan veel parken in China volop in bloei, vooral in het zuiden. Die parken trekken drommen bezoekers, en die inkomsten zijn hard nodig om voor het volgende jaar de bollen te kopen. Maar er komt nu geen mens, het is doodstil in die parken. Ik heb geen idee hoe dat gaat aflopen. Ik weet ook niet of de Chinese overheid gaat compenseren. Maar als er geen geld is, is er ook geen handel.”

Sentiment

Frits Kneppers van Zaboplant uit ’t Zand is net terug van een reis uit Vietnam. „China heb ik natuurlijk laten liggen. Maar ook in de omringende landen voel je de angst, er is paniek. Mensen willen gewoon niks meer kopen. Er is heel veel negatief sentiment. Ik vind het nog wat te vroeg om daadwerkelijk te bepalen hoe het onze bedrijven gaat raken. We leveren het jaar rond leliebollen voor de Chinese broeierijen. Nu gebeurt er niets. Dat moet natuurlijk niet te lang duren. Dat is er bepalend voor de vraag in hoeverre het je bedrijven echt gaat raken.”

Bonne Boots hoopt dat het virus wegtrekt als het wat warmer wordt. „Het is nu koud in het noorden. Virussen houden in de regel niet van warm en droog.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen