Premium

Over de Tong bij Het Oude Raadhuis Eemnes: zalige zalm met zilte zwarte pasta

1/2

Onze terrassentest van afgelopen zomer bij Het Oude Raadhuis Eemnes smaakte naar meer. We zaten er namelijk gezellig en het eten was goed. We waren dan ook benieuwd naar de dinerkaart.

En natuurlijk naar hoe het ons binnen zou bevallen, daar in het karakteristieke pand aan de illustere Wakkerendijk. We rijden er op een doodgewone, doordeweekse dinsdag naar toe.

De auto hebben we aan de andere kant van de dijk geparkeerd, waarna we via het zebrapad oversteken. Bij de entree wacht onze tafelgenoot een onaangename verrassing: hij is dezer dagen slecht ter been en moet met krukken het trapje - het zijn slechts vijf treden, maar toch - naar het restaurant zien te overbruggen. Als we bovenaan zijn gearriveerd worden we vriendelijk ontvangen door een jongedame, die onze reservering al had gespot en ons een plekje uit laat kiezen.

We hebben voor alle zekerheid gereserveerd, maar dat blijkt achteraf niet nodig. Met een tafel of vijf zit de zaak nog lang niet vol. Omdat het buiten best frisjes is en het ook nog net is gaan miezeren, kiezen we het tafeltje bij de uitnodigend brandende open haard. Op tafel een dip van kruidenboter met kaas erdoorheen en olijven in een schattig klein blikje.

Rustiek

De serveerster die ons daarnet welkom heette - ze komt ietsiepietsie afstandelijk over - verschijnt al snel aan ons tafeltje om onze drankjes op te nemen. Ze noteert twee keer wit, een verdejo en een chardonnay. De glazen komen vergezeld van lekker knapperig, rustiek brood, olijfolie en knoflookmayonaise.

Terwijl we zo naast de open haard langzaam weer op temperatuur komen, nemen we op ons gemak het interieur van het voormalige raadhuis in ons op. De vijf bezette tafels staan verspreid door de zaak. De inrichting is gezellig en stijlvol, een mix van oud en nieuw: in één woord smaakvol. Een grote vaas met uitbundige (kunst)bloemen, lambrisering, hoge plafonds met fraaie lampen en zwart-wit (jazz) foto’s aan de wand.

Onthaastend

Zo lekker onthaastend krijgen we door een andere serveerster - zeer vriendelijk en attent - de menukaart overhandigd. Er is een Chefs menu: drie gangen voor 37,50 of vier gangen voor 45,50. De gerechten kunnen ook apart worden besteld, zoals de tonijnloempia met wasabi en soja-sesam, of de dun gesneden entrecôte met balsamico, Parmezaan en pijnboompitten, kreeftensoep met skreifilet en in Madeira gestoofde eendenbout met bietenmousseline en eigen jus. Het ziet er allemaal uitnodigend uit.

Dat geldt ook voor het à la carte-gedeelte. Twee overzichtelijke rijtjes met voorgerechten en hoofdgerechten. Wat te denken van een veganistische gebakken king boleet, of 5-spice ribs? En een veganistische spanakopita (Griekse spinazietaart, eerlijk is eerlijk, dat moesten we even opzoeken) of kalfswang met kalfszwezerik?

We beginnen met vitello tonnato (zie kleine foto) en gerookte zalm. De vitello tonnato komt met gefrituurde kappertjes, krokante salie en zwarte olijf. Het dun gesneden kalfsvlees is mals en smaakt voortreffelijk. Bij de gerookte zalm citrus-hangop en krokant roggebrood. De vis heeft een lekkere rooksmaak, prima. Het roggebrood is wat aan de droge kant, lijkt opgepiept te zijn in de magnetron.

We vervolgen met zalmfilet met Pomodori boter en zwarte pasta - een hoofdgerecht van het Chefs menu, terwijl tafelgenoot de tournedos van het Ierse Shannon rund - medium, met Bearnaisesaus - heeft besteld. Erbij komt een kommetje met friet.

Niet zuinig

Ze zijn bij Het Oude Raadhuis Eemnes bepaald niet zuinig geweest bij het afsnijden van zowel de vis als het vlees. Geen kinderachtige porties met beetgare groentes erbij. De zwarte spaghetti bij de zalm is werkelijk om je vingers bij op te eten, zo lekker. Minder goed gelukt zijn de frietjes bij het vlees: zo te zien zijn de laatste restjes in de frituur gegooid, en dan ook nog te lang. We zien aan de andere kant van de tafel een jaloerse blik van de doorbakken aardappelstompjes richting onze superspaghetti gaan.

Tot besluit: een koffie en een cognac en een Soes Raadhuis als dessert. Het nagerecht behelst een bordje vol met boerenrooomijs en slagroom, overgoten met chocoladesaus en advocaat.

Alles bij elkaar optellend en aftrekkend slaat de balans door naar een ruime voldoende. Daarom ’n welverdiende 8.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen