Premium

Amy Pieters met Kirsten Wild favoriet op WK. ’We kunnen de titel eigenlijk alleen maar verliezen’

Amy Pieters met Kirsten Wild favoriet op WK. ’We kunnen de titel eigenlijk alleen maar verliezen’
Amy Pieters.
© Archieffoto
Zwanenburg

Amy Pieters is misschien wel de vrouwelijke Mathieu van de Poel, al combineert de Zwanenburgse de twee internationale kampioenstruien op de weg en baan, terwijl haar mannelijke collega dat doet op de MTB en de crossfiets. De 28-jarige Europees kampioen op de weg verdedigt zaterdag met haar koppelpartner Kirsten Wild de wereldtitel madison op de baan in Berlijn.

Wild en Pieters zijn de grote favoriet voor het WK koppelkoers. De twee staan eerste en tweede op de wereldranglijst van de wielerbond UCI. „We kunnen de titel eigenlijk alleen maar verliezen”, vertelt ze in Alkmaar tijdens het trainingskamp van de duurploeg. „Maar ik wil heel graag weer wereldkampioen worden hoor!”

De Noord-Hollandse heeft anderhalf jaar geleden besloten om een dubbel programma op de weg en baan te rijden in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio. „Gelukkig krijg ik van mijn ploeg Dolmans-Boels daarvoor alle ruimte. Mijn ploegleider daar is Danny Stam, en hij snapt heel goed wat een Olympische medaille betekent. Bovendien heeft hij jaren op het hoogste niveau gekoppeld met Robert Slippens.”

En het rijden op de baan heeft voor Pieters ook veel voordelen. „Ik kan trainen wat ik wil in Spanje in de winter, maar de hardheid die ik opbouw door achter de Nederlandse mannen aan te gaan op de wielerbaan, kan ik daar niet nabootsen. Vorig seizoen kwam ik beter dan ooit uit de winter, in het voorjaar heb ik daar veel aan gehad.”

Het vrouwenseizoen is anders opgebouwd dan bij de mannen, er zijn wel verschillende koersen in januari en februari, maar het wielerjaar begint pas echt met de Omloop Het Nieuwsblad.

„Komend seizoen rijd ik ook alle voorjaarsklassiekers, behalve dan de Omloop zaterdag. Na het Nederlands kampioenschap op de weg in juni, ga ik me samen met Kirsten helemaal richten op de Olympische Spelen in augustus.”

Vorig jaar was Pieters in augustus op topniveau. In Alkmaar was ze de snelste van de kopgroep en werd ze gekroond tot de beste renster van Europa. Daarnaast werd ze ook Europees en wereldkampioen op het nieuwe onderdeel mixed team relay. Die truien kan ze in de koers echter niet dragen, er zijn verder geen mixedrelay’s. „Dit jaar is het EK later in het seizoen, nog na de Olympische Spelen. Het is in Italië, waar veel geklommen moet worden. Dan ga ik dit seizoen maar mijn best doen om de trui te laten zien, de titel verdedigen wordt wel heel erg moeilijk.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen