Premium

IGJ doet na klacht van zus bij Landelijk Meldpunt Zorg onderzoek naar overlijden van ex-Heerhugowaarder Tom Klaassen

IGJ doet na klacht van zus bij Landelijk Meldpunt Zorg onderzoek naar overlijden van ex-Heerhugowaarder Tom Klaassen
Tom Klaassen. Zijn zus heeft veelvuldig bij hulpinstanties aan de bel getrokken, tevergeefs.
© Privéfoto.
Heerhugowaard

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt nader onderzoek in naar het overlijden van ex-Heerhugowaarder Tom Klaassen (43).

De inspectie neemt onder meer het handelen van Crisisdienst Amsterdam en de Jellinek-kliniek in de hoofdstad onder de loep. Dit gebeurt naar aanleiding van een klacht van diens zus Kitty Klaassen uit Bergen bij het Landelijk Meldpunt Zorg.

Alcoholvergiftiging

Door een hartstilstand als gevolg van alcoholvergiftiging kwam Tom Klaassen op 31 oktober vorig jaar in zijn grachtenpand in Amsterdam om het leven.

De ex-Heerhugowaarder zat psychisch flink in de knoop, vertelde zijn zus kort na zijn overlijden in deze krant. Zij stelde destijds dat haar broer vaak gespannen en depressief was en vaak aan ’bingen’ (comazuipen) deed om zijn pijn te verdoven.

Daardoor was hij afgegleden, kwam met de politie in aanraking en moest begin 2019 zelfs worden gereanimeerd, nadat hij van de trap was gevallen.

Noodsignalen

Hoewel zijn situatie uiterst zorgelijk was en zijn zus veelvuldig bij hulpinstanties aan de bel heeft getrokken, hebben zij deze noodsignalen volgens Kitty Klaassen nooit serieus opgepikt.

In haar ogen had haar broer via een inbewaringstelling tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen en gedwongen moeten worden behandeld.

Beoordelen

De IGJ gaat Stichting Arkin, onder wier paraplu de crisisdienst en Jellinek-locatie vallen, vragen om een reactie op de klacht van de zus van Tom Klaassen. Op basis daarvan zal de inspectie de zaak beoordelen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen