Premium

SlaapChallenge maakt pubers bewust van noodzaak voldoende slapen: ’Als we het eerste uur skippen slapen we langer’

SlaapChallenge maakt pubers bewust van noodzaak voldoende slapen: ’Als we het eerste uur skippen slapen we langer’
Danique Leijten en Esther Timmermans van TeamAlert tijdens de SlaapChallenge in het Martinuscollege in Grootebroek
© foto mediahuis
Grootebroek

Het is een optie, die een school in Nederland zelfs heeft uitgevoerd, maar niet direct wat TeamAlert voor ogen heeft: het eerste uur skippen.

De brugklassers van het Martinuscollege in Grootebroek vinden het wel wat: ’Dan slapen we langer!’ Stichting TeamAlert is vandaag op de middelbare school om de noodzaak van voldoende slaap onder de aandacht te brengen.

Actief

Hoewel Coen, Jur, Justin, Luke, Max, Heyme en hun vrienden die pauze hebben, eigenlijk best wel weten wat hen te doen staat om te voorkomen dat je slaap tekort komt. Want je slaapt niet goed ’als je nog laat op je telefoon zit’ of ’als je voor het slapen nog heel actief bent’.

Maar denken en doen zijn twee dingen, benadrukt Esther Timmermans van Stichting TeamAlert. Die organiseert samen met de Hersenstichting en Ikea online een SlaapChallenge voor jongeren tussen de twaalf en veertien jaar.

Slecht

Onderzoek onder jongeren heeft uitgewezen dat 65 procent slecht slaapt en 43 procent slaap tekort komt. Door piekeren, social media of nog laat huiswerk maken. ,,Doordat ze dat uitstellen. Het helpt als ouders regels maken, als de telefoon op tijd ’s avonds uit gaat.’’

Iedere jongere kent het: nog even je mobiel checken en voordat je het weet is het middernacht. De volgende dag gaat de wekker vroeg. Zeker op het Martinuscollege, heeft Esther gemerkt. ,,Hier staan jongeren zes uur op en zitten ze zeven uur op de fiets. Negen uur slaap halen ze dus niet.’’

Op het Martinuscollege en op het Jan Arendscollege in Alkmaar vraagt TeamAlert met een slaapquiz aandacht voor de SlaapChallenge, die op 9 maart online start.

Bewuster

Een week lang kunnen jongeren de uitdaging aan gaan en worden zich zo bewuster van hun slaapgewoontes en behoeftes: telefoon uit, slaapkamer opgeruimd en op tijd naar bed. Via Instagram delen ze de challenges. De winnaar krijgt een nieuwe slaapkamer à 2000 euro.

Dat willen de Martinusleerlingen ook wel. Zij slapen niet allemaal goed. Max maar vier uur vannacht, bekent hij. Coen omdat hij weer naar school moest. Heyme krijgt hoofdpijn van school.

Wiskunde

Luke denkt dat hij wel beter wordt met wiskunde door voldoende slaap. En ja, ze worden chagrijnig en slapen in de les. Enthousiast schrijven ze in het grote boek waarom slapen goed voor je is. En die nieuwe kamer willen ze allemaal wel winnen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen