AZ probeert Japanner Sugawara nu ook als centrale verdediger. Bij Jong AZ tegen Eindhoven in de basis [video]

Yukinari Sugawara, die een contract tot 2025 tekende bij AZ, speelde maandagavond een uur als centrale verdediger bij Jong AZ.

Yukinari Sugawara, die een contract tot 2025 tekende bij AZ, speelde maandagavond een uur als centrale verdediger bij Jong AZ.© Foto ANP

Theo Brinkman
Wijdewormer

Jong AZ heeft maandagavond een dikke nederlaag geleden tegen FC Eindhoven: 2-4. Keeper Rody de Boer speelde een ongelukkige hoofdrol.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij Jong AZ stond in het centrum van de verdediging verrassend genoeg Yukinari Sugwara. De jonge Japanner werd afgelopen zomer gehaald als rechtsback, speelde inmiddels al regelmatig ook als rechtsbuiten en nu wordt hij dus wellicht ook nog gezien als een optie voor de plek van centrale verdediger.

De proef met Sugawara zal waarschijnlijk te maken hebben met de blessures in de verdediging bij AZ. Nu Pantelis Hatzidiakos en Ron Vlaar geblesseerd zijn, is Ramon Leeuwin de enige rechtsbenige centrale verdediger in de selectie. Jordy Clasie kan ook op die positie spelen, maar hij is de laatste weken nodig op het middenveld.

Contract Sugawara

AZ heeft zoals verwacht Sugawara gelicht en hem gecontracteerd. AZ huurt hem dit seizoen van Nagoya Grampus en had met die Japanse club afgesproken dat hij kon worden gekocht als AZ dat wilde. ,,Dat we dat gaan doen is een abc’tje’’, zei technisch directeur Max Huiberts in de winterstop al. Dat is nu gebeurd. Sugawara heeft bij AZ een contract tot 2025 getekend.

Storm

De storm maakte het voor AZ en FC Eindhoven maandagavond bijzonder moeilijk op sportpark Kalverhoek, het trainingscomplex van AZ. Passes waaiden over de zijlijn, voorzetten konden zomaar opeens door de storm gevaarlijke schoten worden.

Rody de Boer

Vooral voor de keepers was dat natuurlijk lastig. Toch kon AZ-doelman De Boer niet zozeer de wind de schuld geven van zijn fouten. Binnen een minuut schoot De Boer zelf de bal helemaal verkeerd weg, zo in de voeten van een tegenstander. Die bediende razendsnel zijn spits Rigino Cicilia, waarna het na veertig seconden al 0-1 was.

Selectiespelers

Jong AZ, met verder ook nog de selectiespelers Sugawara, Kenzo Goudmijn, Zakaria Aboukhlal en Ferdy Druijf in de basis, was na een half uur voor het eerst gevaarlijk. Thijs Oosting schoot na een mooie solo over. Het stond toen al 0-2 via Samy Bourard, die een fout van Joey Jacobs afstrafte.

Nog voor rust veroorzaakte De Boer ook nog een strafschop (0-3) en liet hij een schot door zijn benen glippen (1-4). Jong AZ had tussendoor via een strafschop van Ferdy Druijf gescoord. Daarmee leek het met een 1-3 achterstand misschien nog terug te kunnen komen in de tweede helft, maar omdat direct na die 1-3 Eindhoven alweer de 1-4 maakte, ging Jong AZ met gebogen hoofden de kleedkamer in.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd weinig, totdat Thijs Oosting tien minuten voor tijd Jong AZ weer een sprankje hoop gaf door een goede aanval koelbloedig af te ronden. In de laatste minuut was invaller Richard Sedlacek vervolgens nog dicht bij de 3-4, maar Eindhoven bleef overeind.

Jong AZ - FC Eindhoven 2-4.

1. Cicilia 0-1, 13. Bourard 0-2, 34. Cicilia (pen.) 0-3, 44. Druijf (pen.) 1-3, 45. Essikal 1-4, 81. Oosting 2-4.

Jong AZ: De Boer; Church, Sugawara (63. Bakker), Jacobs (75. Sedlacek), Savastano; Koopmeiners, Taabouni, Goudmijn; Aboukhlal, Druijf (63. Correia), Oosting.

FC Eindhoven: Swinkels; Ogenia, Vermeulen, Amevor, Makasi; Essikal, Bourard, Lopes (66. Boonstoppel); De Meij (66. Oubaha), Cicilia, De Rooij.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen