Premium

Tonnen per jaar extra nodig voor vervangen en beheren Purmerendse bomen

Tonnen per jaar extra nodig voor vervangen en beheren Purmerendse bomen
Purmerend

De gemeente Purmerend heeft per jaar tonnen extra nodig voor het vervangen en beheren van de bomen in de stad. Alleen al het vervangen van aangetaste bomen en exemplaren die aan het einde van hun levensduur zijn, kost Purmerend minimaal een half miljoen euro per jaar extra.

Dat staat in het gemeentelijke bomenplan dat inmiddels door het college is vastgesteld. Purmerend staat een behoorlijke opgave te wachten wat het onderhoud en beheer van bomen betreft. Zeker de helft van de bomen in de stad is geplant tussen 1970 en 1990. Een groot deel daarvan groeit niet door tot zijn maximale capaciteit of nadert inmiddels het einde van de levensduur. ,,In de komende decennia zullen zo’n 16.000 bomen moeten worden vervangen vanwege hun leeftijd of conditie’’, schetst wethouder Eveline Tijmstra het toekomstbeeld.

De conditie van de Purmerendse bomen wordt per definitie beïnvloed door weersomstandigheden en het klimaat. Maar ook plagen als de eikenprocessierups en boomziektes komen op steeds grotere schaal voor, blijkt uit het bomenplan. Dat valt met incidentele middelen niet meer te beheren. ,,Het groenbudget is al lange tijd ontoereikend om het groen en de bomen op de gewenste wijze te onderhouden’’, aldus Tijmstra. Bovendien is er door bezuinigingen in het verleden een achterstand ontstaan, en de huidige budgetten en het aantal medewerkers zijn onvoldoende om de achterstand in te lopen.

Voor het vervangen van bomen is momenteel 85.000 euro per jaar beschikbaar. Dat moet wat het college betreft worden verhoogd naar 641.000 euro om de achterstanden weg te werken en het toenemend aantal oude bomen te vervangen.

Ook het budget voor onderhoud van de bomen moet meer dan verdubbeld worden. Nu staat daar 287.000 euro per jaar voor ingeboekt, maar dat moet 613.000 euro per jaar worden. Geld dat niet alleen bestemd is voor het beheer van de bomen, maar ook voor uitgaven ten behoeve van mobiel groen, het behoud van waardevolle bomen en ecologische kosten. Het totale bomenbudget komt dan uit op ruim 1,2 miljoen euro per jaar. Voor 2020 wil het college de gemeenteraad alvast vragen om een eenmalig bedrag van 525.000 euro voor vervanging van zeker 300 bomen en het beheren van de bomen die kunnen blijven staan.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen