Premium

Na bijna dertig jaar plannen maken komt het er dan toch van: nieuwbouw op het terrein van het vroegere Lauwershof

Na bijna dertig jaar plannen maken komt het er dan toch van: nieuwbouw op het terrein van het vroegere Lauwershof
Artistieke impressie van het toekomstige revalidatie- en behandelcentrum.
© EGM Architecten
Oudorp

Het gaat er na bijna dertig jaar plannen maken dan toch nog van komen: nieuwbouw op het terrein van voormalig verpleeghuis Lauwershof in Oudorp. Het wordt een revalidatie- en behandelcentrum met 82 bedden. De bouw kan in oktober beginnen. Magentazorg hoopt op ingebruikname in het voorjaar van 2022.

Het wordt een ’zorghotel-concept’. Mensen revalideren er enige tijd -maximaal zestig dagen- en keren daarna weer huiswaarts. Verder staat het centrum open voor eerstelijns dagbehandeling, zoals fysiotherapie.

De nieuwbouw krijgt een L-vorm en komt achter de huidige hoofdgebouw dat al jaren grotendeels leegstaat. Dat zes lagen tellende gebouw verdwijnt uit het Oudorpse straatbeeld zodra de nieuwbouw in gebruik is genomen. Na de sloop zal het terrein opnieuw met groen worden heringericht.

De toekomstplannen op de locatie aan de Jupiterstraat kennen een lange geschiedenis. Een kleine dertig jaar geleden werd al duidelijk dat het in de jaren ’70 gebouwde Lauwershof een voorbeeld was van een verouderd concept in de ouderenzorg. Zo was het verpleeghuis gebouwd in een tijd dat het gebruikelijk was dat een zaal vier bedden telde. Door de jaren heen volgden de nieuwbouwplannen elkaar in hoog tempo op, maar van uitvoering kwam het nooit.

Herbezinning

In 2015 kondigde Magenta een herbezinning aan. Die leidde tot een koers waarbij het accent voor de locatie Oudorp veel meer op revalidatie en behandeling kwam te liggen. Op de plek van het voormalige zusterhuis kwam begin vorig jaar een nieuwe woonzorglocatie die Oudorperzand ging heten. De 48 zelfstandige appartementen - alle voorzien van woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer - werden begin vorig jaar in gebruik genomen.

Inloopbijeenkomst

Dinsdag 3 maart tussen 18 en 20.30 uur is er een inloopbijeenkomst over de plannen. Die wordt gehouden in het huidige pand van Revalidatie Alkmaar aan de Jupiterstraat 10 in Oudorp.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen