Weinstein schuldig aan aanranding en verkrachting

Weinstein schuldig aan aanranding en verkrachting
New York

De jury in het proces tegen Harvey Weinstein heeft de voormalig filmproducent schuldig bevonden aan aanranding van een voormalige assistente, Mimi Haleyi, en verkrachting van Jessica Mann die destijds actrice wilde worden. De 67-jarige Weinstein riskeert 25 jaar cel. Hij is in de rechtszaal onmiddellijk aangehouden en is geboeid naar een cel gebracht. Rechter James Burke bepaalt 11 maart de strafmaat.

De jury heeft Weinstein wel vrijgesproken van de zwaarste aanklacht die tegen hem werd aangevoerd. Het gaat daarbij onder meer om verkrachting met een reeks verzwarende omstandigheden waar in New York levenslange celstraf op staat. De jury van zeven mannen en vijf vrouwen heeft relatief snel een oordeel gevormd. Afgelopen dinsdag ging de jury in beraad. Het Openbaar Ministerie heeft de jury gevraagd de vrouwen die in het proces beschuldigingen hebben geuit, te geloven. Het OM heeft in dit proces geen bewijzen voor de beschuldigingen overlegd.

Weinstein heeft op aanraden van zijn raadslieden zelf niet in het proces getuigd. Het is het opzienbarendste proces over seksuele misdrijven in de VS sinds de veroordeling van acteur Bill Cosby in 2018. Meer dan tachtig vrouwen hebben sinds 2017 Weinstein beschuldigd van onder meer aanranding en verkrachting. De beweging #MeToo begon dat jaar een grote campagne tegen seksueel misbruik. Grondlegster van de #MeToo, Tarana Burke, zei dat deze uitspraak te danken is aan "moedige vrouwen" en waarschuwde dat de strijd nog niet voorbij is.

Weinstein heeft alle beschuldigingen tegengesproken en stelt dat er enkel sprake is geweest van seks met wederzijdse instemming. Zijn advocaten hebben aangevoerd dat hij zelf het slachtoffer is van valse beschuldigingen van vrouwen die van de invloed van de filmmaker gebruik wilden maken. Advocaten van Weinstein hebben al laten weten dat ze bij een veroordeling in hoger beroep gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.