Premium

Zwaardere straf voor stalker van Badhoevedorpse vrouw

Zwaardere straf voor stalker van Badhoevedorpse vrouw
Haarlem

Stalker Petr Z. heeft van de Haarlemse rechtbank maandag een hogere straf gekregen dan tegen hem was geëist. De 40-jarige Tsjech blijft door de gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, de komende maanden achter slot en grendel.

Het openbaar ministerie had een celstraf van zeven maanden geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank vindt dat zo’n straf onvoldoende recht doet aan de aard en ernst van de feiten. De Tsjech zit inmiddels bijna honderd dagen in voorlopige hechtenis.

Z. wordt onder meer bestraft voor het stalken, oftewel belagen, van een vrouw uit Badhoevedorp, haar zoon en haar ex-man. Hij stuurde hen duizenden berichten, waaronder whatsappjes en e-mails. Ook ging hij meerdere keren naar de woning van de vrouw. Z. huurde, voor zijn stalkingspraktijken begonnen, bij zijn doelwit een kamer.

Een gedragsaanwijzing van de officier van justitie om geen contact meer met de vrouw te zoeken, lapte hij aan zijn laars. Ook dat werd meegewogen bij het bepalen van de hoogte van de straf.

’Op alle mogelijke manieren’ werd contact gezocht, stelde ook de rechtbank. Het slachtoffer kampt met een trauma en durft nauwelijks de straat meer op. De rechtbank repte van een indringende inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de vrouw.

De Haarlemse rechtbank legde Z. ook een contact- en locatieverbod op. Elke keer als hij contact zoekt met de Badhoevedorpse, haar ex-man of haar kinderen draait hij meteen twee weken de cel in. De verboden gelden voor de komende drie jaar, zo lang duurt ook Z.’s proeftijd.

De Tsjech werd ook bestraft voor het stalken van een medewerkster van het hotel waar hij werkte. Volgens justitie had Z. meerdere ex-collega’s op de korrel, maar de rechtbank achtte maar één geval bewezen. In de andere gevallen werd het OM niet-ontvankelijk verklaard, omdat de betreffende oud-collega’s geen klacht hadden ingediend.

Justitie eiste naast een contact- en locatieverbod ook andere bijzondere voorwaarden, zoals een behandelverplichting voor de Tsjech. De rechtbank ging daar maandag niet in mee. Ze vreest dat dat niet gaat helpen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen