Premium

Nienke en Marit gaan lekker los met Legosteentjes in het Eggert

Nienke en Marit gaan lekker los met Legosteentjes in het Eggert
Vol concentratie eindeloos knutselen met Lego
© Foto Wim Egas
Purmerend

Geef kinderen 125 kilo legosteentjes en ze gaan los. De fantasie slaat op hol en alles wat ze maken is mooi. Van blokhutten tot ruimteschepen. Tijdens het Lego Bouwweekend op het Eggertplein in het gelijknamige winkelcentrum konden kinderen twee dagen naar hartenlust bouwen met de wereldberoemde gekleurde blokjes.

Het Deense bedrijf Lego patenteerde in 1958 het plastic speelgoedsteentje zoals we dat nu kennen. Vandaag de dag is het nog steeds populair en het bedrijf is uitgegroeid tot de op twee na grootste speelgoedfabrikant ter wereld.

Huizen bouwen

Nienke (10) en Marit Wiertz (8) uit Zaandam zijn al vroeg druk aan het bouwen. De oudste van de twee zusjes vindt het vooral leuk dat je helemaal zelf mag bepalen wat je bouwt. ,,En er zitten van die leuke blokjes tussen waar je leuke dingen mee kunt bouwen”, gaat Marit verder. Beide meiden hebben een specifieke voorkeur wat ze het liefst bouwen. Nienke: ,,Ik vind huizen het leukste en mijn zusje houdt het meeste van boerderijen.” Toevallig hebben de zusjes net een boek gekregen waarmee ze iedere dag een andere constructie van Lego kunnen maken. ,,Het heet 365 dagen Lego en het is echt een ontzettend leuk boek voor iedereen die van Lego houdt.”

Gewicht

De zusjes Wiertz hebben geen idee hoeveel kilogram Legostenen er uitgespreid liggen over het Eggertplein. Devin Flurry (9) uit Purmerend durft wel een schatting te geven. ,,Ik denk tien kilo.” Aangezien dat in kindertaal staat voor onmetelijk veel, rekenen we het goed. In feite ligt er 125 kilogram aan Legostenen verspreid over 11 Legotafels en een Duplo bouwtafel. Er zijn showmodellen te bewonderen, spelcomputers van Lego en er wordt een Lego bouwwedstrijd gehouden. Het bouwen is uiteraard het leukste aan het populaire speelgoed. Devin: ,,Het zelf verzinnen wat je gaat bouwen, is het leukste. En het allerleukste vind ik een ruimteschip maken.”

Het Lego bouwweekend is een initiatief van de winkeliersvereniging in het Eggert-centrum. Gerben van der Wal is een van de jongeren die het bouwen begeleidt. ,,Je kunt met Lego alle kanten op. Je fantasie de vrije loop laten gaan. Dat is volgens mij het geheim achter het succes van het speelgoed. Je maakt een blokkendoos, zegt dat het een huis is en het is goed. Zelfs in een tijd waarin spelcomputers en onlinespelletjes razend populair zijn, blijven de steentjes kinderen trekken.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen