Premium

Ook zachte g in Oudkarspel waar potentiële wereldkampioenen uit heel Nederland in actie komen bij NK powerlifting

Ook zachte g in Oudkarspel waar potentiële wereldkampioenen uit heel Nederland in actie komen bij NK powerlifting
Sven de Houting van SSS uit Alkmaar strekt 325 kg. Dat is een nieuw Nederlands record in zijn klasse.
© Foto Martin de Haan
Oudkarspel

Uit het sterk gegroeide deelnemersveld van het Nederlands kampioenschap powerlifting viel al af te leiden hoe groot de sport begint te worden in Nederland. Ook lifters uit Oudkarspel en omstreken, met name bij de junioren, deelden deze keer mee in de promotie.

,,Kijk”, wees Harold Pijcke van North West Weightlifting bij de prijsuitreiking van de junioren. ,,Daar staat er een van ons.” Jaden Hoogsteder was een van de powerlifters die de eer voor de vereniging uit Den Helder hoog hield.

Henk Keizer, de drijvende kracht achter het NK in sportcentrum Langedijk, ziet de krachtsport groeien in Nederland. Alleen al door zijn eigen deelnemersveld als voorbeeld te geven: vorig jaar deden er dertig ’volwassen’ powerlifters mee, nu vijftig. ,,Blijkbaar wil iedereen tegenwoordig powerliften”, zegt Keizer droog. ,,Ze komen overal vandaan: van het puntje in Friesland tot aan Limburg.”

Geen carnaval

Niet de minste sporters komen langs om onder meer te squatten en bankdrukken tijdens dit NK. Neem nou Ankie Timmers. Keizer wijst haar aan als een van de toplifters die naar het sportcentrum is gekomen. Haar zachte g verraadt een Brabantse oorsprong. Geen carnaval voor de 33-jarige Eindhovense, maar een voor haar ontspannen toernooi in Langedijk. ,,Ik heb de laat deze keer bewust niet al te hoog gelegd vanwege een blessure. De kwalificatie voor het EK en WK heb ik al binnen, maar om deze te verzilveren, moest ik wel nog hier meedoen. Er staat voor mij de komende periode maar een ding boven aan de agenda en dat is wereldkampioen worden.”

Dat is dus het kaliber waar Langedijk gisteren mee te maken had: potentiële wereldkampioenen, maar ook Europees kampioenen en Nederlandse recordbrekers. Sjoerd Schoufs uit het Brabantse Heeze liet er bijvoorbeeld geen gras over groeien. Amper achttien jaar, maar hij tilde bij het squatten het Nederlands record van 195 naar 205 kilo.

In de zaal zaten tientallen liefhebbers van krachtsport. Ze verwonderden zich luidkeels over de prestaties en klapten hun handen stuk als er weer een record werd gebroken. Soms werd dat gejuich en geklap overstemd door een euforische uitbarsting van de krachtpatsers zelf. Bij het squatten ging er met gemak tweehonderd kilogram de lucht in. In sommige gevallen zelfs boven de driehonderd. Reden genoeg dus om je vreugde te uiten als het weer is gelukt door de knieën te zakken met zo’n loodzware halter.

Voor Ankie Timmers, die het zoals gezegd rustig aan deed, geen harde vreugdekreten. Maar ze voldeed aan haar taak en hoopt zich later dit jaar toch echt wereldkampioen te mogen noemen. ,,Ik ben vorig jaar al tweede van de wereld geweest. Het gaat echt wel goed, maar ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Ik kijk daarbij alleen maar naar mezelf. Het is nu dus hoog tijd om mijn volgende doel te bereiken.”

Lees hier de digitale editieVolg ons