Premium

Spirit’30 geeft tegen ZAP in laatste minuten zege nog bijna uit handen

Spirit’30 geeft tegen ZAP in laatste minuten zege nog bijna uit handen
Spirit’30-invaller Joost Schoonen (rechts) snelt langs ZAP-verdediger Stijn Buik.
© Foto Theo Groot
Hoogkarspel

Spirit’30-trainer Hans Valk zag het zo’n twintig minuten voor tijd al aankomen. ’Kom op! Bij de les blijven!’, riep hij over het veld. En dat terwijl zijn ploeg op dat moment riant met 3-0 aan de leiding ging. In de laatste tien minuten leek het echter in sneltreinvaart mis te gaan. Binnen enkele minuten maakte ZAP twee goals en werd Spirit’30-speler Stef Bakker ook nog van het veld gestuurd. Het onverwacht spannende slot bezorgde de thuisploeg uiteindelijk geen averij. Het bleef 3-2.

,,We hadden het idee dat het al binnen was en het zakte een beetje in. Maar je ziet hoe snel het tij kan keren. Een balletje dat precies goed valt en een ongelukkige handsbal later is het zomaar weer heel erg spannend’’, stelde Valk. ,,Dat geeft maar weer aan dat je bij de les moet blijven.’’

Tot de 82e minuut was er weinig aan de hand. De riante 3-0 voorsprong was nog geen moment in gevaar gekomen. Maar na een perfecte pass van ZAP-invaller Robin Schouwvlieger schoot Job Dietvoors koeltjes de 3-1 binnen. ZAP pakte daarna door en gaf het hervonden geloof gestalte door Spirit’30 onder druk te zetten. Dit leidde uiteindelijk tot een handbal van Stef Bakker. ,,Stef zei net dat hij de bal wilde wegkoppen. Maar dat de bal door de wind plotseling daalde en tegen zijn hand kwam. De harde wind zorgde wel voor meer vreemde situaties. Dit was voor ons wel erg ongelukkig.’’

Geloof

Schouwvlieger benutte de penalty en zo groeide het geloof bij ZAP nog verder. Helemaal toen Bakker, die voor de handsbal een gele kaart kreeg, na een overtreding wederom geel kreeg en het veld moest verlaten.

Toch lukte het ZAP in de slotfase niet meer om langszij te komen. Daarvoor was de inhaalrace te laat begonnen en had Spirit’30 al eerder in de wedstrijd een te stevig fundament gelegd voor de achtste overwinning van het seizoen.

Want op de openingsfase en de slotfase na, waren de Hoogkarspelers de bovenliggende partij. Hoewel in de eerste helft geen van beide ploegen echt aan voetballen toekwam. Het spel was, vooral door de harde wind, niet hoogstaand.

Waar ZAP in de openingsfase enkele keren gevaarlijk was, kreeg Spirit in de slotfase van de eerste helft enkele kansen. Zo voorkwam ZAP-verdediger Stijn Buik met uiterste krachtsinspanning dat Jordi Klompe, die doelman Devlin van den Bosch al had omspeeld, de score opende.

Niet veel later was het Van den Bosch die Luc Waardenburg na een goede aanval en een knap schot van scoren afhield. In de 37e minuut moest Van den Bosch wel een treffer toestaan, hij was kansloos op de harde inzet van Maarten Smit. Nog voor rust had Waardenburg na geklungel in de ZAP-defensie voor de 2-0 kunnen tekenen, maar zijn schot ging voorlangs.

In de tweede helft profiteerde Spirit’30 wel van geklungel bij ZAP. De normaliter zo betrouwbare sluitpost Van den Bosch schoof de bal pardoes in de voeten van Klompe. Uiteindelijk kwam de bal via een voorzet van Waardenburg, die nog werd getoucheerd door Van den Bosch, weer bij Klompe terecht die de 2-0 maakte. Met een fraaie actie legde diezelfde Klompe twintig minuten later twee ZAP-spelers in de luren en schoot vervolgens snoeihard raak. Het duel leek daarmee gespeeld.

En dat besef leek bij beide ploegen aanwezig. De wedstrijd kabbelde voort totdat de treffer van Dietvors het geloof terugbracht bij de gasten. ,,Gelukkig bleven we op de been. We hadden gezien de kansen die we kregen het duel ook eerder moeten beslissen’', vond Valk. ,,Maar het gaat om de punten. En hiermee blijven we meedoen in de top. Prachtig toch, dit had niemand van te voren verwacht. We genieten er volop van.’'

Spirit’30: Imming; J. Neuvel (44. Jelle Reus), Bouwhuis, Bakker, Voetman, R. Botman (74. Schoonen), Joost Reus, Smit, R. Reus, Klompe, Waardenburg (90. N. Botman).

ZAP: Van den Bosch; Dietvors, Krijger, Buik, Pater, Raateland, Broersen (64. Groot), Vrenegoor (54. Schouwvlieger), Vink, Dekker, Awlad.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen